Aan de slag voor jouw zoemende tuin - workshops

© Provincie West-Vlaanderen

Start donderdag 03 juni 2021
20:00 - 21:30

3 sessies

Prijs

Standaardprijs: 30 euro
Alle tarieven

Waar Hoofdbibliotheek D. Coens
Eikelberg 1
8340 Sijsele

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

De laatste tijd staan onze tuinen nogal in de kijker. Niet verwonderlijk want we bezitten allemaal samen meer tuin dan natuurgebied. Het potentieel is dus gigantisch. Maar hoe ga je nu in jouw tuin aan de slag voor meer bijen en vlinders? Wat kun je doen met jouw tuin om de biodiversiteit een duwtje in de rug te geven? Heb jij plannen om aan de slag te gaan in je tuin, maar wil je deze ideeën wel eens aftoetsen aan deskundigen? Dan is dit je kans. De 3 sessies zitten boordevol inspiratie, kennis en feedback. Je gaat onderweg ook zelf aan de slag zodat je op het einde van de sessie je tuin beter kent en heel wat bagage hebt om je tuin om te toveren tot een zalige plek voor jezelf en de natuur.


Deel 1:

Chantal Van Rie (Stad Damme) neemt ons mee in de bijentuin van Damme, die op dat moment op z’n mooist staat. We maken kennis met diverse groenconcepten die we in de tuin kunnen toepassen. Aan inspiratie geen gebrek.


Deel 2:

Bart Hellebuyck (LTI Oedelem) en Bart Vandepoele (Week van de Bij) geven ons een bootcamp biodivers tuinontwerp. A. Leer je tuin kennen! Waar moet je op letten? Welke functies wil je in je tuin? De juiste plant op de juiste plaats? Wat is de basis van een goed tuinplan?

B. Wat is een biodiverse tuin? Wat kun je doen voor de bijen in je tuin? Wat hebben bijen en insecten nodig? We krijgen heel wat voorbeelden van eenvoudige ingrepen, die het verschil maken.


Deel 3:

In deze laatste sessie gaan we in kleine groepjes aan het werk met jouw vlekkenplan of schets en de foto's die je meebrengt. Je krijgt gerichte feedback en tips. Op die manier ga je huiswaarts met veel goesting om erin te vliegen. Begeleiders: Chantal Van Rie, Bart Hellebuyck, Bart Vandepoele, Alexander Dewit (LTI Oedelem) en Yannick Verstraete (Regionaal landschap Houtland).Deze cursus is een initiatief van de Bijenwerkgroep Damme, i.s.m. Stad Damme, Regionaal landschap Houtland, Week van de bij en LTI Oedelem en Avansa. Dit initiatief kadert in het bijenproject ‘Kruisbestuivers’ dat wordt gesubsidieerd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Praktisch

Plaatsen zijn beperkt.
Je engageert je om deel te nemen aan alle drie de onderdelen.
Voorkennis is niet vereist en grootte van de tuin speelt geen rol. Je hebt wel de intentie om (op termijn) te starten met het omvormen van jouw tuin naar een biodiverse plek. Niet dat we dat komen controleren nadien, maar op die manier kunnen we de cursus wel interactiever maken en leren van elkaar. In voorbereiding naar deel 3 is het wenselijk dat je op z’n minst de tijd neemt om je tuin wat te observeren en eventueel een schets of vlekkenplan te maken voor jouw tuin. Met een aantal van die plannen of concrete knelpunten gaan we dan aan de slag.

Geen probleem om nog na de eerste sessie aan te sluiten (na de tweede kan niet meer), de prijs blijft hetzelfde.

Sessies

 • donderdag 03 juni 2021
  20:00 - 21:30
  Hoofdbibliotheek D. Coens - Default
 • donderdag 24 juni 2021
  19:00 - 22:00
  Hoofdbibliotheek D. Coens - Default
 • donderdag 07 oktober 2021
  19:00 - 22:00
  Hoofdbibliotheek D. Coens - Default

Locatie(s)

 • Hoofdbibliotheek D. Coens Eikelberg 1
  8340 Sijsele Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  30 euro

Begeleiding

Yannick Verstraete

Meer over Yannick Verstraete
Logo Zoemende Tuin

In samenwerking met deze partners: