Een kunstwerk aan de muur of op een sokkel vertelt alleen over zichzelf. Hier hang of sta ik. Op het kaartje ernaast lees je naam en auteur. Misschien heb je een gedreven begeleider mee die alle hoeken van de zaal uitlegt. En daar moet je het mee doen. Dat is vaak méér dan genoeg omdat het uiteindelijk jouw interpretatie is die telt. Maar aan de andere kant... In het atelier van de kunstenaar kom je meteen in de sfeer van maker, creatie en de context waarin iets gemaakt wordt. Rommelig actief, bezinnend gevuld met boeken, puur wit als enige begrenzing van een beeld, de rust van een familiale omgeving en een werktafel. Een gesprek met de kunstenaar verrijkt dat inzicht. Je ervaart dit zelf tijdens een kleinschalig atelierbezoek aan twee Brugse kunstenaars: Peter Lagast en Johan Clarysse. André Baert begeleidt de dialoog.
Peter Lagast
"De mens is altijd ergens aanwezig, als was het maar als
maker of bedenker van iets; het object domineert door een soort eenvoud, soms een zachte tint, of een dagelijks afleesbaar verhaal. Zie het als dagboekfragmenten van het dagdagelijkse
waarover de kunstenaar dan graag vertelt."
Johan Clarysse
"De kernvraag is ook: hoe combineer ik het picturale met het uitgeschreven woord? Hoe kan ik een tafereel of een landschap uit de context oplichten en versterken met een woord dat zowel duidt als tegenspreekt."