Café Détiné - kan Europa de klimaat- en energiecrisis oplossen?

© Remko De Waal

Gedetineerden en vrije burgers met elkaar in dialoog over de klimaat- en energiecrisis.

Start zo 11 december '22
14:00 - 17:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 0
Alle tarieven

Waar Open Gevangenis Ruiselede
Bruggesteenweg 128
8755 Ruiselede

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

De klimaat- en de energiecrisis is alomtegenwoordig en bepaalt meer en meer ons dagelijks leven. Extreme droogte, bosbranden, overstromingen, smeltende ijskappen, onhoudbaar hoge energiefacturen, de omslag naar hernieuwbare energie, de klimaatwet, onderhandelingen over klimaatakkoorden, een Europese klimaatwet, een European Green Deal, ... een mens zou van minder duizelen.

 • Houden de klimaat- en energiecrisis je ook bezig?
 • Ben je nieuwsgierig naar wat Europa hierin kan betekenen?
 • Heb je zelf ideeën om deze crisissen constructief aan te pakken?
 • Wil je daarover graag in dialoog gaan, en concrete voorstellen formuleren?
 • Voorstellen die we voorleggen aan alle Vlaamse Europarlementsleden?

Kom dan op zondagnamiddag 11 december naar Café Détiné in de gevangenis van Ruiselede.

Tijdens café Détiné gaan gedetineerden en vrije burgers met elkaar in dialoog over de klimaat- en energiecrisis, ze onderzoeken welke rol Europa daarin kan opnemen en formuleren samen eigen voorstellen tot aanpak die voorgelegd worden aan alle Vlaamse Europees parlementsleden.

Programma

 • De namiddag starten we met een korte inleiding over het reilen en zeilen van de Europese Unie.
 • We verkennen de kwesties rond energie en klimaat, aan de hand van cijfermateriaal, infografics en onderzoek. We staan ook stil bij wat dit met ons doet: wat zijn jouw bekommernissen, welke mogelijkheden zie je, wat verwacht je van onze beleidsmakers, ...?
 • Tenslotte gaan we met elkaar in dialoog vanuit de vraag ‘wat zou jij voorstellen mocht je Europees parlementslid zijn?’.
 • De uitkomst van deze dialoog bezorgt het Europahuis effectief aan alle Vlaamse Europarlementsleden met de vraag deze voorstellen ter harte te nemen.

Het bijzondere aan Café Détiné is de ontmoeting tussen gedetineerden en vrije burgers, die via dialoog samen op zoek gaan naar wat hen bindt en op die manier gesloten ‘werelden’ (op zijn minst) een stukje openen.


Initiatief

'Café Détiné - Europa en de klimaat- en energiecrisis' is een organisatie van Europahuis Ryckevelde, CAW Noord West-Vlaanderen, Avansa MZW, De Rode Antraciet en het A-team van de Gevangenis Ruiselede.Praktisch

Café Détiné is een initiatief van Avansa Mid- en Zuidwest. Inschrijven via Avansa Mid- en Zuidwest (klik hiervoor op de oranje knop 'Inschrijven').

In functie van toelating tot het betreden van de gevangenis dienen alle deelnemers hun RIJKSREGISTERNUMMER te bezorgen. Alle info daarover volgt nog na inschrijving.
Sessies

 • zo 11 december '22
  14:00 - 17:00
  Open Gevangenis Ruiselede - Open Gevangenis Ruiselede

Locatie(s)

 • Open Gevangenis Ruiselede Bruggesteenweg 128
  8755 Ruiselede Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 0

Begeleiding

In samenwerking met

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project DIALOOG