Felle vrouwen en kwade daden - over opstandige vrouwen in de middeleeuwen

© Creative Commons

Start di 24 mei '22
19:30 - 21:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 8
Alle tarieven

Waar Avansa regio Brugge vzw
Sint-Pieterskerklaan 5
8000 Brugge

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

In de vijftiende-eeuwse Nederlanden volgden de stedelijke opstanden tegen het Bourgondisch gezag elkaar in sneltempo op. Maar namen hier ook vrouwen aan deel? Jawel. In zijn uitgebreid verslag over het Beleg van Nieuwpoort (juni 1489) windt de Bourgondisch-Habsburgse broodschrijver Jean Molinet er geen doekjes om: niet de mannen, maar de Nieuwpoortse vrouwen vochten het felst en dapperst! Kroniekschrijvers reduceerden de rol van vrouwen in oorlogen en opstanden vaak tot clichés. Vrouwen waren antirevolutionair, deden dienst als spionnen of stookten familieleden tegen elkaar op. Lisa Demets (Universiteit Gent en Utrecht) ontleedt deze stereotiepe portretten. Ze gaat op zoek naar de onderliggende boodschap en wat die ons leert over rolpatronen in de middeleeuwse samenleving.

Sessies

 • di 24 mei '22
  19:30 - 21:00
  Avansa regio Brugge vzw - lokaal 7

Locatie(s)

 • Avansa regio Brugge vzw Sint-Pieterskerklaan 5
  8000 Brugge Toon op kaart

Prijs

 • Solidariteitsprijs
  € 10
  Kies je voor de solidariteitsprijs? Dan zorg je er mee voor dat onze activiteiten betaalbaar blijven voor iedereen. Je betaalt een surplus dat wij gebruiken om de sociale prijs te hanteren voor wie het minder breed heeft. Een warm en solidair gebaar!
 • Standaardprijs
  € 8
 • Sociale prijs
  € 2
  Je komt in aanmerking voor de sociale prijs als je cliënt bent bij het OCMW (in Brugge: als je een "participatiekaart" hebt) OF als je in budgetbeheer of in collectieve schuldenregeling bent OF als je een inkomen geniet dat onder de Europese Armoedegrens ligt ("Inkomen" omvat alles, ook kinderbijslag, onderhoudsgeld, huurgelden...), dus minder dan 1.230 € ( alleenstaande zonder kinderen) of 1.846 € (koppel zonder kinderen). Je hoeft geen attesten voor te leggen, we rekenen op je eerlijkheid en je openheid. Avansa kan je wel om uitleg vragen. Details vind je onder de knop "vragen".

Begeleiding

Lisa Demets

Lisa Demets onderzoekt de culturele en politieke geschiedenis van de middeleeuwen aan de…
Meer over Lisa Demets