Linux Install Party

© Creative Commons

Start vr 30 september '22
9:00 - 12:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 8
Alle tarieven

Waar Avansa regio Brugge vzw
Sint-Pieterskerklaan 5
8000 Brugge

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Heb je een pc die je niet meer gebruikt? Als je niet bang bent voor een experimentje, kan het besturingssysteem Linux een aangename verrassing zijn. Linux is gratis, logisch en doorzichtig, kent geen virussen, vertraagt niet na verloop van tijd en is zeer stabiel. Bovendien kan een oude printer of scanner mogelijks terug werken met dat toestel (zelfs al kan het met Windows niet meer). Je krijgt eerst uitleg over Linux. Daarna installeren we samen Linux op laptops: op jouw toestel of je volgt de installatie bij anderen. In het pakket zitten programma's zoals LibreOffice, Browser Firefox, VLC... Bijkomend kan Chrome, FireJail, ... geïnstalleerd worden. We kijken eerst welke installatie mogelijk is op jouw toestel: op een 64-bit zijn er ruime degelijke mogelijkheden: Ubuntu, Mint, Zorin, Debian... Op een 32-bit is ook nog wat mogelijk, terwijl Windows daar niet meer veilig op kan draaien. Je installeert op eigen risico, maar je hoeft het niet te doen: toekijken hoe anderen het doen kan ook.

Je kan Linux testen vanop een cd of usb-stick (zonder te installeren), terwijl de bestaande installatie van Windows blijft. Dat is trager dan een echte installatie. Daarna kan een echte installatie in plaats van wat nu op het toestel staat.

Je leert later hoe je ook binnen Linux Windows kan draaien, als je dat wil. Data kunnen dan uitgewisseld worden tussen beide systemen. Alle Windows programma’s blijven dan gewoon functioneren.


Neem ook eens een kijkje op de Brugse Linux community bij Avansa: https://brutux.groups.io/g/main

Praktisch

Breng je eigen laptop en lader mee. Een eigen usb-stick meebrengen is wenselijk, minstens 16 GB. Daarmee maken we een linux-live-usb die op elk ander toestel kan werken zonder iets aan dat toestel te wijzigen...
Wie geen laptop heeft kan met de usb-stick op een recup toestel werken dat we kunnen voorzien mits vraag vooraf aan Annie Kerkhove linuxcafe@avansa-brugge.be
Wie een niet meer gebruikt toestel heeft mag dit ook mee brengen: we kijken of er een recup mee mogelijk is voor iemand anders. Zo leren we samen ook installeren.

Sessies

 • vr 30 september '22
  9:00 - 12:00
  Avansa regio Brugge vzw - lokaal 8

Locatie(s)

 • Avansa regio Brugge vzw Sint-Pieterskerklaan 5
  8000 Brugge Toon op kaart

Prijs

 • Solidariteitsprijs
  € 10
  Kies je voor de solidariteitsprijs? Dan zorg je er mee voor dat onze activiteiten betaalbaar blijven voor iedereen. Je betaalt een surplus dat wij gebruiken om de sociale prijs te hanteren voor wie het minder breed heeft. Een warm en solidair gebaar!
 • Standaardprijs
  € 8
 • Sociale prijs
  € 2
  Je komt in aanmerking voor de sociale prijs als je cliënt bent bij het OCMW (in Brugge: als je een "participatiekaart" hebt) OF als je in budgetbeheer of in collectieve schuldenregeling bent OF als je een inkomen geniet dat onder de Europese Armoedegrens ligt ("Inkomen" omvat alles, ook kinderbijslag, onderhoudsgeld, huurgelden...), dus minder dan 1.139€ ( alleenstaande zonder kinderen) of 1.708€ (koppel zonder kinderen). Je hoeft geen attesten voor te leggen, we rekenen op je eerlijkheid en je openheid. Vormingplus kan je wel om uitleg vragen. Details vind je onder de knop "praktisch".

Begeleiding

Annie Kerkhove

Meer over Annie Kerkhove