Niemandsland van Willem Staes – boeklancering met panelgesprek

© Ertsberg

met auteur Willem Staes en Syrische vluchtelingen

Start wo 24 januari '24
19:30 - 21:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 5
Alle tarieven

Waar Avansa regio Brugge vzw
Sint-Pieterskerklaan 5
8000 Brugge

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Midden-Oostenkenner Willem Staes trok tussen 2021 en 2023 dwars door Syrië, Libanon, Turkije, Jordanië en Irak. Hij zag er met eigen ogen hoe Syrische vluchtelingen zich in de meest uitzichtloze situatie bevinden sinds de revolutie in 2011. Zij zitten gevangen in een onzichtbaar ‘niemandsland’, tussen hamer en aambeeld: een land waarnaar ze niet terug kunnen keren, buurlanden die hen niet langer willen opvangen en Europa die hen niet binnenlaat. Bovenop deze ellende kwamen de vernielende aardbevingen van 6 februari 2023.

Het Europese ‘model’ van opvang in de regio kraakt en schuurt in zijn voegen. Het is steeds meer een luchtkasteel dat in de realiteit niet bestaat. Het totale gebrek aan oplossingen voor Syrische vluchtelingen zaaide ondertussen de kiemen voor een nieuwe vluchtelingencrisis, waarbij grote aantallen Syriërs opnieuw Europa proberen te bereiken.

Het boek 'Niemandsland' is een neerslag van dit schrijnende verhaal. Welkom op de boeklancering, in aanwezigheid van de auteur en Syrische vluchtelingen.

Sessies

 • wo 24 januari '24
  19:30 - 21:00
  Avansa regio Brugge vzw - lokaal 7

Locatie(s)

 • Avansa regio Brugge vzw Sint-Pieterskerklaan 5
  8000 Brugge Toon op kaart

Prijs

 • Solidariteitsprijs
  € 6
  Kies je voor de solidariteitsprijs? Dan betaal je vrijwillig een surplus en zorg je er mee voor dat onze activiteiten betaalbaar blijven voor iedereen. Een warm en solidair gebaar!
 • Standaardprijs
  € 5
 • UiTPAS kansentarief
  € 1
  Wie in onze regio woont (Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Torhout, Zuienkerke) en een beperkt inkomen heeft, kan een 'Uitpas verlaagd tarief' aankopen (1 euro). Zo geniet je van het Uitpaskansentarief: 80% korting op Uitpasactiviteiten. Wie komt in aanmerking voor het Uitpaskansentarief? - Personen met actieve schulden in budgetbeheer, budgetbegeleiding of collectieve schuldenregeling - Personen met een leefloon of gelijkgestelde OCMW-steun - Personen met inkomensgarantie voor ouderen (IGO) of gewaarborgd inkomen bejaarden (GIB) - Niet-begeleide minderjarige vreemdeling - Mensen met een verhoogde tegemoetkoming Val je onder één van deze categorieën, dan heb je zonder bijkomend onderzoek recht op een UiTPAS aan het kansentarief. Personen met een beperkt inkomen kunnen na een inkomensonderzoek ook in aanmerking komen voor het kansentarief. Let wel: de kosten voor materiaal of maaltijden gekoppeld aan een activiteit, vallen soms buiten het Uitpas Kansentarief. Meer info? Ga dan langs bij het OCMW of het Sociaal Huis in jouw buurt.

Begeleiding

Willem Staes

Willem Staes (1990) werkt als expert Midden-Oosten bij 11.11.11. Hij reist geregeld naar Libanon,…
Meer over Willem Staes

In samenwerking met