Over kernenergie - SMR, Small Modular Reactor of Sterk Manipulerende Reclame?

© Climate Express

KLIMAX Brugge 2023

Start do 5 oktober '23
19:30 - 21:30

1 sessie

Prijs

Gratis: € 0
Alle tarieven

Waar HOWEST - Campus Rijselstraat
Rijselstraat 5
8000 Brugge

Meer info over de locatie(s)

De klimaatopwarming gaat nog sneller dan eerst gedacht en verwacht. Rapport na rapport worden de waarschuwingen van het IPCC (de VN-klimaatorganisatie) alarmerender.

Een snel en grondig klimaatbeleid dringt zich op. En dan komt de aap uit de mouw. De eens door alle milieuactivisten verguisde kernenergie probeert zich langs de achterdeur van het klimaatbeleid

weer op de voorgrond op te dringen. Het heet dan dat kernenergie geen broeikasgassen uitstoot, en dus een bijdrage kan leveren aan klimaatneutraal beleid. En dan zouden nieuwe, kleine reactoren (de zogenaamde SMR’s) zowel klimaatvriendelijk zijn, als de problemen met de huidige en vorige generaties kerncentrales vermijden.

Kloppen deze beweringen wel? Of krijgen we te maken met moderne nucleaire ontkenners, na en naast de generatie van fossiele klimaatontkenners? Brengen “nieuwe” SMR’s aarde aan de dijk, of gaat het om oude wijn in nieuwe vaten? Wat zegt het IPCC over klimaatneutraal beleid? Wat bedoelt ze met de noodzaak om massale hoeveelheden broeikasgassen weer af te vangen? En welke energievormen kunnen dat mee helpen waarmaken?


________


Deze activiteit maakt deel uit van 'Ride The Tide', de klimaatfietstocht van Climate Express (van 5 tot 8 oktober).

De tocht vertrekt in Poperinge en gaat via Brugge, Gent en Mechelen naar Antwerpen.

Het traject loopt langs de toekomstige overstromingslijn die we, bij ongewijzigd klimaatbeleid, tegen het einde van deze eeuw zullen kennen. Het is een nieuwe “grens” tot waar jaarlijks overstromingen zich zullen voordoen.

Tijdens deze tocht wil Climate Express graag in dialoog gaan met de fietsers en met de mensen die ze onderweg ontmoeten, het bewustzijn vergroten en de fiets als klimaatvriendelijke vervoersmiddel promoten.


Inschrijven kan voor de volledige tocht, of voor één of enkele dagen. Iedereen is welkom om de laatste dag aan te sluiten door (een deel) mee te fietsen tot het eindpunt voor een gezellige

picknick in het park. Meer info en inschrijven voor Ride The Tide: https://climate-express.be/ride-the-tide-2023/.Activiteit in het kader van klimaatfestival KLIMAX: meer info op www.klimaxbrugge.be.

Meedoen?

Inschrijven via korneel@climate-express.eu.

Praktisch

Inschrijven via korneel@climate-express.eu.
Vrije bijdrage zeker welkom.

Sessies

 • do 5 oktober '23
  19:30 - 21:30
  HOWEST - Campus Rijselstraat - Default

Locatie(s)

 • HOWEST - Campus Rijselstraat Rijselstraat 5
  8000 Brugge Toon op kaart

Prijs

 • Gratis
  € 0

In samenwerking met