Welkom in het Antropoceen: Het geheugen van hout

© © Flickr.com - Colin-47 (CC-BY-NC-ND)

Luisteren naar het verhaal van bomen

Start ma 29 november '21
19:30 - 21:30

2 sessies

Prijs

Standaardprijs: € 10
Alle tarieven

Waar Bij je thuis
via Zoom
Online Online

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Bomen vertellen stilzwijgend de geschiedenis van het leven op aarde en het klimaat. Bovendien liegen jaarringen nooit over de complexe band van de mens met de natuur. Extreme klimaatfenomenen zijn van alle tijden, al helpen de recente dramatische ontwikkelingen ons ook een blik te werpen op de toekomst.


Over 'Welkom in het Antropoceen'

Dat de aarde een door en door menselijke planeet is geworden, staat buiten kijf. De mens is uitgegroeid tot een kracht van geologische proporties met onvoorziene, vaak ongewenste gevolgen. Wij bepalen hoe rivieren stromen, waar landbouwgewassen groeien, hoe dieren worden gekweekt en wat ‘ongerepte natuur’ mag blijven. Versteende plantenresten of gasreservoirs die miljoenen jaren in de bodem lagen opgeslagen, worden massaal ontgonnen en verbrand. Vis wordt met bakken tegelijk uit de oceaan geschept. De afvalberg en de invloed van erosie en vervuiling zijn niet meer te overzien. Overal ter wereld laat de mensheid haar vingerafdrukken achter. Cultuur en technologie blijken niet langer een veilige haven. En er is geen weg terug.

Het afkondigen van het tijdperk van de mens – het ‘Antropoceen’ – gaat gepaard met de roep om een nieuw bewustzijn. Als we het stuur van moederschip Aarde in handen hebben, dient er flink te worden bijgestuurd om niet te crashen… Dreigt de Apocalyps? Of kan Moeder Aarde – of wie of wat dan ook – het tij alsnog keren? En welke rol spelen wij, mensen, hierbij?

In acht bijeenkomsten (telkens 1 inleidende lezing en een nabespreking) buigen we ons over deze thematiek en gaan we op zoek naar dieper inzicht en mogelijke antwoorden. Elke bijeenkomst is apart te volgen.


Praktisch

Je schrijft in via onze collega's van Avansa Midden- en Zuid-West-Vlaanderen. Dat betekent dat je doorgestuurd wordt naar hun website (lijkt heel goed op die van Avansa regio Brugge) en daar moet registreren om te kunnen deelnemen.

Sessies

 • ma 29 november '21
  19:30 - 21:30
  Bij je thuis - thuis
 • ma 6 december '21
  19:30 - 21:00
  Bij je thuis - thuis

Locatie(s)

Prijs

 • Standaardprijs
  € 10

Begeleiding

Joris Capenberghs

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog. Hij beweegt zich – als wandelaar, publicist,…
Meer over Joris Capenberghs

In samenwerking met