Dialoog

Café Winket

We maken ons op voor een heel nieuw project bij de gevangenis: Café Winket. Van 20 april tot 20 mei strijken we neer vlak naast de gevangenis. We bouwen er een warme plek voor debat, kunst, cultuur en ontmoeting voor bezoekers aan de gevangenis (de zogenaamde ‘naastbestaanden’), buurtbewoners, gevangenispersoneel, het grote publiek – met een stevige brug naar de gedetineerden zelf.

Winket

Twintig jaar geleden – in het kader van Brugge 2002 - landde het gezelschap Dogtroep in de Brugse gevangenis met een spectaculaire in situ theaterinstallatie met en voor burgers en gedetineerden. De viering van Brugge 2002 was er niet enkel voor de binnenstad. Brugge was culturele hoofdstad voor iedereen, ook voor de Brugse ‘buiten-wijken’, de gevangenispopulatie en -buurt.

Twintig jaar later pikken we de draad weer op. De karavaan van Café Winket strijkt neer vlak naast de Brugse gevangenis. Van 20 april 2022 tot 20 mei 2022 vinden we onderdak in het verbouwde lunapark De Belgiek en maken we van Café Winket een warme plek voor debat, kunst, cultuur en ontmoeting voor bezoekers aan de gevangenis (de zogenaamde ‘naastbestaanden’), buurtbewoners, gevangenispersoneel, het grote publiek – met een stevige brug naar de gedetineerden zelf.

We zorgen vier weken lang:

– voor een warm onthaal van de bezoekers aan gedetineerden in de Brugse gevangenis. We bieden hen een plek waar ze kunnen wachten met een kop koffie en een gesprek, met een kort cultuuraanbod voor henzelf en de kinderen. Zo wil Café Winket een exemplarische bezoekersruimte zijn, waarmee we de huidige manier van bezoekersonthaal aan de kaak stellen.

– voor een brug tussen ‘binnen’ en ‘buiten’. Door middel van cultuur willen we de link met de gedetineerden activeren. Via een cultuurprogramma binnen in de gevangenis én buiten in Café Winket zorgen we voor verbinding over de gevangenismuren heen. Dat doen we vanuit een radicaal geloof in cultuur als vehikel voor herstel.


– voor een cultureel aanbod voor buurtbewoners en een breder publiek: vaste debatavonden, socio-culturele activiteiten, een aanbod van en voor de buurt. Net zoals in 2002 willen we meer perifere wijken en buurten bereiken met kunst en cultuur.


We sluiten af met een symbolische actie: samen met buurtbewoners, omliggende scholen, alle betrokkenen… omarmen we de gevangenis. In 2016, in het kader van het Jaar van de Barmhartigheid ‘omarmden’ bijna 1000 mensen de gevangenis van Antwerpen. Een jaar later werd onder impuls van Without Walls de gevangenis van Turnhout omarmd. Nadien volgde Hoogstraten. Voor de editie van 2020 stond Mechelen op het programma maar door corona kon dit niet doorgaan. In 2022 zou de omarming van de gevangenis van Brugge, mooi aansluiten bij het project Café Winket.

(ter illustratie: https://www.gva.be/cnt/blrva_03505521)

Om Café Winket waar te maken kregen we een cultuurimpulssubsidie van Stad Brugge en een toelage van de Warmste Week. Dit project haakt ook in op het project DIALOOG.

Deze eerste Café Winket is een gloednieuw experiment. We realiseren dit met een divers partnership (Pax Christi, de Rode Antraciet, Brugge Plus, De Huizen, Tralies uit de weg, Without Walls en Avansa Mid- en Zuid West), met de steun van Stad Brugge, de Warmste Week en Dialoog.

Heb je een idee, een vraag of wil je meewerken aan Café Winket? Laat iets weten aan griet.provoost@avansa-brugge.be

Datum bericht do 23 december '21