Community

De solidariteitsprijs: een warm gebaar

Avansa hanteert een divers prijzenbeleid. Zo willen we ons open aanbod voor iedereen haalbaar en betaalbaar houden. Naast de basisprijs (de standaardprijs) is er sinds kort het Uitpaskansentarief voor wie het financieel moeilijker heeft. Mensen met een beperkt inkomen hebben recht op een ‘Uitpas verlaagd tarief’ en betalen zo maar 20% van de standaardprijs. En er is nog een derde tarief. De ‘solidariteitsprijs’, die doorgaans wat meer in de schaduw staat.

Solidariteitsprijs

De naam zegt exact waarover het gaat. Het is een solidaire bijdrage, een surplus van 20% die je als deelnemer vrijwillig kan bijbetalen. Zo steun je het kansentarief en zorg je er mee voor dat onze activiteiten betaalbaar blijven voor iedereen. Een warm en solidair gebaar!


De cijfers
Wie betaalt nu meer dan nodig? Zijn er veel mensen die - zonder druk en in alle stilte - een meerprijs betalen? Zonder beloning of direct, zichtbaar effect?

Ja, die mensen bestaan. In 2023 werd de solidariteitsprijs 190 keer gebruikt. Dat levert geen hoop geld en het compenseert het inkomstenverlies door het kansentarief niet. Maar het is en blijft een bijdrage. Met ook een mooie, symbolische waarde.

Wij zorgen er van onze kant voor dat dit ‘solidariteits-potje’ gebruikt wordt als compensatie voor het kansentarief. En bovenal koesteren we dit warmhartige gebaar van onze Avansa-community.

Dankjewel, jullie zijn een fijn publiek!


Een solidariteitsprijs is niet iets wat je wint, of toch? Je geeft wat meer en je verliest, of niet? Je neemt een aandeel in het samenlevingskapitaal. Een aandeel met een onuitputbaar dividend. De groei in kennis en bewustwording van anderen. Een solidariteitsprijs is dus toch iets wat je wint.
Jo Van Rafelghem, gebruiker van de solidariteitsprijs
Datum bericht di 13 augustus '24