Gemene en Loweiden van Assebroek - de oudste commons van Vlaanderen

© Gemene- en Loweiden

uitstap

Start za 21 mei '22
9:30 - 12:30

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 10
Alle tarieven

Waar Kasteel van Ryckevelde
Holleweg 2 (Ryckevelde)
8340 Sijsele

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Gemene gronden, woeste gronden, vroenten, commons, ‘de gemeynte’... Het zijn allemaal beschrijvingen van een vorm van basisdemocratie en deeleconomie avant-la-lettre. Dit systeem had een enorme invloed op ons landschap, en die is ook vandaag nog zichtbaar! De Gemene en Loweiden van Assebroek zijn een prachtig en uniek stukje erfgoed in Vlaanderen. Professor Tine De Moor (Rotterdam School of Management) en ‘hoofdman' Marc Vandepitte nemen je mee doorheen het gebied en tonen je hoe het landschap zich onder invloed van de mens en het principe van de ‘gemene gronden’ ontwikkelde doorheen de tijd. We sluiten af met een nabespreking en drankje op het terras van Kasteel Ryckevelde. Want het principe van ‘gemene gronden’ is wel degelijk opnieuw springlevend. We nodigen ook hedendaagse ‘commoners’ uit het Brugse Ommeland uit.

Praktisch

Een drankje op het terras van Kasteel Ryckevelde is inbegrepen. Je kan er eventueel ook lunchen na afloop (niet in de prijs begrepen).
Een initiatief van Commons Lab, Avansa Brugge, prof. Tine de Moor en de aanborgers van de Gemene en Loweiden te Assebroek.

Sessies

 • za 21 mei '22
  9:30 - 12:30
  Kasteel van Ryckevelde - Kasteel van Ryckevelde

Locatie(s)

 • Kasteel van Ryckevelde Holleweg 2 (Ryckevelde)
  8340 Sijsele Toon op kaart

Prijs

 • Solidariteitsprijs
  € 12
  Kies je voor de solidariteitsprijs? Dan zorg je er mee voor dat onze activiteiten betaalbaar blijven voor iedereen. Je betaalt een surplus dat wij gebruiken om de sociale prijs te hanteren voor wie het minder breed heeft. Een warm en solidair gebaar!
 • Standaardprijs
  € 10
 • Sociale prijs
  € 2
  Je komt in aanmerking voor de sociale prijs als je cliënt bent bij het OCMW (in Brugge: als je een "participatiekaart" hebt) OF als je in budgetbeheer of in collectieve schuldenregeling bent OF als je een inkomen geniet dat onder de Europese Armoedegrens ligt ("Inkomen" omvat alles, ook kinderbijslag, onderhoudsgeld, huurgelden...), dus minder dan 1.230 € (alleenstaande zonder kinderen) of 1.846 € (koppel zonder kinderen). Je hoeft geen attesten voor te leggen, we rekenen op je eerlijkheid en je openheid. Avansa kan je wel om uitleg vragen. Details vind je onder de knop "vragen".

Begeleiding

Marc Vandepitte

Meer over Marc Vandepitte

Koen Wynants

Meer over Koen Wynants

Tine De Moor

Meer over Tine De Moor

In samenwerking met

 • Commons Lab vzw
 • De Gemene en Loweiden van Assebroek.