Het Belgische defensiebeleid sinds 1945 - Tom Simoens

© Koninklijke Militaire School

Tachtig jaar Bevrijding WOII in Vloethemveld

Start zo 8 september '24
10:00 - 12:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 5
Alle tarieven

Waar Vloethemveld
Vloethemveld 11 - 13
8210 Zedelgem

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Het Belgische leger heeft de voorbije decennia een grondige transformatie ondergaan. Na de heropbouw aan het einde van WOII, evolueerde het leger geleidelijk aan mee met de NAVO en de koude-oorlog-strategie. Na 1989 werden heel andere keuzes gemaakt, en ook vandaag past de militaire koers zich aan, onder druk van het conflict in Oekraïne. Tom Simoens maakt een overzicht van deze veranderingen. Welke keuzes werden er gemaakt en hoe beïnvloedden die de organisatiestructuur, opleiding, bewapening? Vanuit Vloethemveld, destijds het grootste munitiedepot in België, bekijken en bespreken we kritisch het Belgisch defensiebeleid na WOII.


Luitenant-kolonel Tom Simoens is professor geschiedenis en hoofd van het Departement Conflictstudies van de Koninklijke Militaire School. Hij schreef o.m. 'De chaos van het slagveld', 'Het gezag onder vuur' en '14-18 / Oorlog in België'.

Praktisch

Afspraakpunt: Het Kamphuis, Vloethemveld 10a, Zedelgem. Parkeren kan op de parking P2 aan de Diksmuidse Heirweg, maar de lezing vindt plaats in het Kamphuis, op tien minuutjes wandelen. Volg vanaf de parking het kasseibaantje het domein in, en sla op het einde rechtsaf. Voor en na de activiteit kan je genieten van een drankje aan de bar van het Kamphuis en bij mooi weer voorzien we een gezellig terrasje. We bieden enkele wildplukhapjes aan als apero, met kruiden uit het bos.

Sessies

 • zo 8 september '24
  10:00 - 12:00
  Vloethemveld - Default

Locatie(s)

Prijs

 • Solidariteitsprijs
  € 6
  Kies je voor de solidariteitsprijs? Dan betaal je vrijwillig een surplus en zorg je er mee voor dat onze activiteiten betaalbaar blijven voor iedereen. Een warm en solidair gebaar!
 • Standaardprijs
  € 5
 • UiTPAS kansentarief
  € 1
  Heb je een leefloon of een verhoogde tegemoetkoming? Dan kom je in aanmerking komen voor het kansentarief. Wil je alle info? Ga dan langs bij het OCMW of het Sociaal Huis in jouw buurt.

Begeleiding

Tom Simoens

Meer over Tom Simoens

In samenwerking met

 • Vloethemveld