Om de vijf jaar moeten we in een omstandig dossier uiteenzetten hoe we werk gaan maken van de uitvoering van het decreet Sociaal-Cultureel Werk. We moeten ons verhouden tot een reeks 'beoordelingselementen' en een onafhankelijke commissie komt op bezoek om ons een hele dag op de rooster te leggen. Tegen de nazomer van 2025 kennen we het verdict.
We maken ons sterk dat het helder is wat we doen, en dat we daarmee doen wat het decreet van ons vraagt. Avansa streeft naar een warme, duurzame en solidaire samenleving, en door ons in te zetten op de breuken die deze warme samenleving bedreigen of op de bindmiddelen die de cohesie versterken, leveren we een betekenisvolle bijdrage.
Omdat de samenleving snel verandert, moeten we het mogelijk maken dat mensen mee-evolueren. Daarom zetten we in op sociaal leren en hebben we een breed educatief programma. We werken rond duurzaamheid omdat we willen bijdragen aan de ecologische transitie. We werken rond diversiteit en de positie van achtergestelde groepen omdat we sociale uitsluiting willen tegengaan. We werken rond cultuur omdat dat op zichzelf al zinvol is, maar ook omdat cultuurparticipatie sociale verbinding en betrokkenheid creëert. We beschouwen cultuur en erfgoed als een bindmiddel tussen mensen, groepen en gemeenschappen.
Hoe we ons ding doen, is een vraag van tweede orde. Vorm volgt functie. We kiezen de juiste methode om een doel te bereiken: lezing, cursus, project, traject, advies, tweedelijnswerk, beleidsvoorbereidend werk, politiserend werk.
Daarmee blijven we de trouw aan de werking die we de voorbije jaren hebben uitgebouwd. We geloven dat we een verschil maken in de Brugse regio en op een open manier samenwerken rond zaken die er toe doen. Als Avansa nog niet zou bestaan, zou iemand het dringend moeten uitvinden...