Brooddoosnodig: elke maandagmorgen boterhammen voor de hele school

Juf Leilah is normaal gezien geen zo’n vroege vogel, maar op maandagmorgen is ze steevast vroeg uit de veren. Dan gaat ze naar de bakker om kraakverse broden. Even later, om 7u30, verzamelt een groepje vrijwilligers zich in het bureau van directeur Liesbeth om samen boterhammen te smeren. Boterhammen met choco, smeerkaas, confituur én een dikke laag liefde.

Brooddoosnodig Brugge Centrum 3

De hele school geniet straks van een ontbijt. Op maandag een broodontbijt, op vrijdag is er fruit. Brugge Centrum kiest er bewust voor om alle leerlingen te laten mee-eten. Drempelverlagend, voorbij stigma’s en bovendien reuzegezellig: geen ontbijt aan tafel, maar een ontbijt al spelend en al babbelend op de speelplaats.

Een stevig gevulde maag is niet vanzelfsprekend, je kan niet zeker weten wie met honger naar school komt en wie niet. Daarom kan iedereen mee-eten: ongeacht bij wie er thuis brood op tafel ligt, ongeacht of er tijd is om uitgebreid te eten. Door het ontbijt aan alle leerlingen aan te bieden, wordt geen enkele leerling uitgesloten en valt er geen enkele leerling op. Op die manier kan iedereen met een volle maag de lesweek starten. En maar goed ook, want leren, spelen en je concentreren lukt immers moeizaam met een lege maag.

Brooddoosnodig Brugge Centrum 9

Na een naarstig uurtje smeren is het tijd om uit te delen. Om 8u30 gaan de vrijwilligers, de directeur en de juf met de boterhammen en enkele kannen water richting de speelplaats. Af en toe wordt ook iets extra voorzien, vandaag is dat yoghurt. De ontbijttafel vormt het verzamelpunt van de speelplaats: een gezellige drukte. Het duurt niet lang vooraleer de eerste boterhammen zijn verorberd. Eén boterham met één keer, maar wel voldoende om à volonté te eten. Meestal zijn alle boterhammen tegen de start van de lessen op, zijn er toch restjes dan worden die tijdens het middagmaal uitgedeeld.

Brooddoosnodigbruggecentrum

Het ontbijt is een actie in het kader van het project Brooddoosnodig. Een initiatief van Enchanté vzw en in Brugge gedragen door de Groep Brugge (Klimaatdienst, Flankerend Onderwijsbeleid mét de brugfiguren en de cel Lokaal Sociaal Beleid), De Republiek en Avansa. Dankzij solidaire bijdragen kunnen elf Brugse scholen hun leerlingen trakteren op gezonde, lekkere maaltijden of tussendoortjes.

De wens van directeur Liesbeth? Dat Brooddoosnodig geen tijdelijk project is, maar een vaste waarde wordt. Blijvende schenkingen zijn nodig net als gemotiveerde vrijwilligers. Het ontbijt is broodnodig, dat merken ze in Brugge Centrum elke week opnieuw.

Brooddoosnodig Brugge Centrum 10


Vrijwilliger Rita geeft ons nog het volgende mee: “Aan de ingang van de school staat geschreven ‘een school met een hart’, maar weet je… dat is hier écht waar.” En wij kunnen dit beamen: deze school deelt liefde uit en het mooie is dat je hen hierbij kan helpen.

Trakteer jij de school op een ontbijt, enkele zakken brood, fruit of een portie beleg?
Doe een schenking via brooddoosnodig.be.

Datum bericht wo 3 mei '23