Café Winket: " De zogenaamde naastbestaanden zijn eigenlijk ook gevangenen."

Dit voorjaar strijkt Café Winket voor de allereerste keer neer naast de Brugse gevangenis. Van 23 april 2022 tot 20 mei vinden we onderdak in het verbouwde lunapark De Belgiek en maken we van Café Winket een warme plek voor debat, kunst, cultuur en ontmoeting voor bezoekers aan de gevangenis, buurtbewoners, gevangenispersoneel, het grote publiek – met een stevige brug naar de gedetineerden zelf.

Winket p28 29

Café Winket is een gloednieuw experiment en wil een warm, verbindend en terugkerend cultureel evenement worden voor bezoekers, buurtbewoners, gedetineerden en personeel.

Initiatiefnemer Olivier Forges van Pax Christi legt uit.

Café Winket is een gloednieuw evenement in het Brugse. Wat is Café Winket?

Olivier: Café Winket zal een combinatie zijn van een tijdelijk onthaal voor bezoekers aan de gevangenis van Brugge, de zogenaamde “naastbestaanden” en een tijdelijk sociaal en cultureel centrum. Café Winket is open van 23 april tot 20 mei. In die periode zullen bezoekers twee dagen in de week een warm onthaal krijgen met koffie en ruimte voor een gesprek. We plannen ook diverse fijne en boeiende activiteiten voor de bezoekers, de buurt en het brede publiek.

Vanwaar komt dit idee?
Olivier: De naastbestaanden van de gedetineerden zijn een vergeten groep. Als je weet dat de gevangenispopulatie in België ongeveer 10.000 mensen is, spreek je dus al snel over tienduizenden naastbestaanden. Die moeders, vaders, kinderen en partners van de mens in detentie worden eigenlijk meegenomen in de straf van hun naaste, met de nodige psychologisch, sociale en financiële gevolgen. Bovendien voelen ze vaak schaamte of worden ze door hun omgeving mee veroordeeld. Ze kunnen met hun verhaal bijna nergens terecht.
Op bezoek gaan is voor velen een uitdaging. Ze zijn uren onderweg. Sommigen moeten minder gaan werken om bv. op woensdag de kinderen mee te nemen. Minder werk, minder inkomen.

Olivier Forges p 28 29
Moeders, vaders, kinderen en partners van de mens in detentie worden eigenlijk meegenomen in de straf van hun naaste, met de nodige psychologisch, sociale en financiële gevolgen.

Hoe kan Café Winket hieraan verhelpen?
Olivier: Met Café Winket willen we het verhaal van de naastbestaanden, én van de mensen achter de muren, naar buiten brengen. In de eerste plaats willen we de naastbestaanden een warm onthaal geven met een lekkere kop koffie. Als ze willen, kunnen ze bij een vrijwilliger op verhaal komen. We laten ons hierbij inspireren door de acties van Thuisfront, die geregeld onthaal organiseren aan de gevangenispoorten van Brugge en Ieper.
Daarnaast willen we de problematiek van de naastbestaanden belichten naar het grote publiek en een brug slaan naar de gevangenisbuurt.

Thuisfont bij quote p28 29
We willen de naastbestaanden een warm onthaal geven. Bij een vrijwilliger kunnen ze op verhaal komen met een kop koffie.

Wat staat er op het programma?
Café Winket zal diverse activiteiten aanbieden. Elke woensdag, vrijdag en zaterdag zwaaien we de deuren open. Op woensdagavonden voor debat en getuigenissen, op vrijdag- en zaterdagavond maken we plaats voor boeiende films en documentaires en zorgen artiesten voor een muzikale toets. Zaterdagnamiddag zetten we dan weer in op gezinsactiviteiten. En natuurlijk maken we ook de brug met de gedetineerden binnen, bvb door een parallel programma of muziek op Café Winket gemaakt door Brugse gedetineerden.
Op vrijdagnamiddag 20 mei sluiten we af met een grote symbolische actie: we omarmen letterlijk de gevangenis, samen met buurtbewoners, omliggende scholen, alle betrokkenen… Met muziek, animatie en een bekend gezicht!

Voor wie is Café Winket bedoeld?
Café Winket wil natuurlijk een plaats zijn voor de naastbestaanden. Maar het moet ook een mengelmoes worden van buurtbewoners, personeel van de gevangenis, en ook het brede publiek binnen en buiten Brugge. We willen ruimte creëren voor ontmoeting en dialoog. We willen mensen samenbrengen en activiteiten organiseren zodat mensen even over hun ‘muur’ kunnen kijken.

Café Winket, dat is vier weken lang:

  • een warm onthaal van de bezoekers aan gedetineerden in de Brugse gevangenis.
  • een brug tussen ‘binnen’ en ‘buiten’: cultuur als verbinding, over de gevangenismuren heen.
  • een cultureel aanbod voor buurtbewoners en een breder publiek.
  • afsluiten met een symbolische actie: op vrijdagnamiddag 20 mei omarmen we de gevangenis.

    Van 23 april tot 20 mei.

Café Winket is een initiatief van Avansa regio Brugge, Avansa Mid- en Zuidwest, Brugge Plus, De Huizen, De Rode Antraciet, Pax Christi, Tralies uit de Weg en Without Walls met de steun van Stad Brugge en het project Dialoog (www.dialoogherstel.org).Datum bericht zo 24 april '22