Mediawijsheid

Een online activiteit begeleiden? Hier zijn enkele gouden tips.

Zette jij als begeleider van een online activiteit al je eerste stappen of kriebelt het stilaan om dit te doen? Ook Avansa-cursisten hebben de voorbije maanden de voordelen van online vormingen leren kennen. En al hopen we om iedereen binnenkort weer live te mogen ontmoeten, online vormingen zijn niet meer weg te denken uit ons aanbod. We verzamelden voor jou alvast een aantal tips en tricks om probleemloos en vol vertrouwen jouw online activiteit te laten verlopen

Zoomen

Zorg dat je goed in beeld komt
Misschien volgde je al een webinar waarbij het gezicht van de spreker te donker of lijkbleek in beeld kwam? En was je afgeleid door het schilderij achter zijn hoofd of vroeg je je af welke boeken in de boekenkast stonden? Niet echt ideaal om je aandacht bij de les te houden. Denk dus goed na hoe en waar je gaat zitten. Weet ook dat streepjes en ruitjes op je kledij kunnen schemeren en besef dat de hoek van je camera vaak een niet zo flatterend zicht geeft op je neusgaten. Let er dus op dat je camera hoog genoeg staat en hou je kledij neutraal. Ook nu helpt oogcontact om de aandacht bij wat je zegt te houden. Kijk dus zoveel mogelijk in de lens, ook al lijkt dit wat vreemd om te doen.


Zoom kat

Test de techniek vooraf
Niets is storender dan iemand die in horten en stoten spreekt en wiens beeld op regelmatige tijdstippen bevriest. Een vaste verbinding in plaats van wifi kan dit probleem verhelpen. En natuurlijk kan er wel eens iets mislopen. Niemand is perfect, dat begrijpt iedereen. Maar als het keer op keer niet lukt om de presentatie op het scherm te delen dan wekt dit wrevel op in plaats van begrip. Zorg dus dat je de noodzakelijke tools van het gebruikte programma kent en doe zeker een test vooraf. Lukt dit niet, vraag dan iemand om je bij te staan tijdens de lezing. Gebruik die presentatie ook alleen wanneer het je helpt in je uiteenzetting en switch regelmatig terug naar full screen zodat je zelf ook in beeld komt.


Webinar techniek

Focus op inhoud en vorm

Bedenk vooraf goed wat je precies wil meegeven aan je toehoorder. Je hebt gemiddeld zo’n anderhalf uur om je ding te doen. Wat zeg je wel, wat laat je achterwege? Als je eenmaal weet wat je wilt brengen, denk dan ook eens na over hoe je dit wilt doen. Hou er rekening mee dat je de strijd om de aandacht veel harder zal moeten voeren dan in een klassieke cursus-setting. Los van het feit dat het moeilijker is om met evenveel aandacht naar een scherm te staren, is er thuis nu eenmaal veel meer afleiding. Probeer op zijn minst om de 5 à 7 minuten af te wisselen in thema en activiteit. Hou het ritme hoog, maar bouw ook rustpunten in voor jezelf (in de vorm van een kleine individuele opdracht bijvoorbeeld) én voor de deelnemer (toon een cartoon, een leuke quote...). Maak dus heel bewust verschillende didactische keuzes. Stel je telkens de vraag: wat wil ik dat de cursist met mijn verhaal doet?

Begrijpen? Maak dan een heldere redenering waarbij je de verschillende stappen visualiseert en de samenhang duidelijk maakt. Onthouden? Zorg dan voor herhaling, ezelsbruggetjes, visualisaties… Toepassen? Vertel dan een casus, werk met voorbeelden, vraag naar mogelijke toepassingen. Kritisch bevragen? Daag je publiek uit en stel zelf ook vragen.



Webinar zwaaien

Start goed en eindig in schoonheid

Klaar om te beginnen? Adem even rustig in en uit, vertrouw op je goede voorbereiding en wees je betere zelf. Start de meeting zo’n 5 minuten vooraf en nodig de deelnemers uit om zich via de chat even voor te stellen in functie van het thema van de lezing. Geef hiervoor op je startscherm een duidelijke opdracht mee. Maak ook afspraken over gebruik van microfoon, camera en chat (sta je er alleen voor, vraag dan om tussendoor niet te chatten want jij kan dit niet opvolgen en vaak ontstaat zo een storend gesprek in de kantlijn) Net zoals in real live, is het ook fijn om stipt te starten.

Eindig je webinar ook binnen de tijd. Bedenk vooraf hoe je even kort gaat evalueren. Hou ook deze fase goed in de hand. Zijn er teveel vragen en zijn die relevant, beloof dan een antwoord via mail. Spreek af hoe je je presentatie – of een korte samenvatting ervan – zal bezorgen. Eindig met een goede uitsmijter, bedank je publiek en sluit af. Niets is lastiger voor jezelf en voor de deelnemers dan de groep te zien leeglopen.


Samengevat:

1 Voldoende, maar ook niet teveel, licht op je gezicht (een bril kan spiegelen).

2 Kies een neutrale achtergrond en neutrale kledij.

3 Vermijd neusgat perspectief.

4 Richt je zoveel mogelijk naar de lens en niet naar het scherm.

5 Werk met een vaste verbinding ipv wifi.

6 Zorg dat je de noodzakelijke tools van het programma kent of laat je bijstaan door een sidekick.

7 Negentig minuten is een absoluut maximum om ononderbroken voor een scherm te zitten.

8 Focus op de belangrijke zaken die je wil meegeven en laat details achterwege.

9 Bedenk verschillende technieken om de aandacht bij jou te houden.

10 Een aandachtsboog duurt vijf tot zeven minuten.

11 Houd een goed ritme aan.

12 Kies een grote diversiteit aan didactische werkvormen, aangepast aan de beoogde leerdoelen.

13 Wees goed voorbereid, werk gestructureerd en hou je aan je timing.

14 Activeer en engageer je publiek via ‘het handje’, een poll, de chatfunctie, een live interventie.

15 Rond duidelijk en kordaat de activiteit af.

Datum bericht wo 28 april '21