Het Pandschap – een zorgeloze, sociale toekomst voor je leegstaand huis

De nood aan sociale woningen is groot. Steeds meer gezinnen en alleenstaanden staan op de wachtlijst voor een betaalbare huurwoning. Tegelijk staan veel huizen leeg. Van eigenaars die een renovatie niet zien zitten. Of mensen die plots een huisje erven en het niet willen verkopen. De coöperatieve vennootschap Het Pandschap wil hier een broodnodige brug slaan.

Logo Pandschap p32 33

Mede-oprichter en coöperant Bert Van den Broele: Het Pandschap is een unieke samenwerking tussen huiseigenaren, aannemers en het sociaal verhuurkantoor (SVK). In opdracht van de eigenaar renoveert Het Pandschap de leegstaande woning. Het sociaal verhuurkantoor staat in voor de verhuur. De eigenaar kan na de renovatiewerken rekenen opeen vast huurinkomen.

Hoe kwamen jullie op het idee?
Bert: Winst maken is niet het doel, wel meer betaalbare huurwoningen op de markt krijgen. Daar is momenteel zoveel nood aan. Door het huidige beperkte huuraanbod komen heel wat mensen in armoede terecht. Die groep blijft groeien. De nood is enorm, terwijl zoveel panden leeg staan. Wij zochten een broodnodige oplossing. Voor het Pandschap-idee deden we inspiratie op bij een gelijkaardige organisatie in Brussel: Renovassistance. Het Pandschap is actief in Gent en nu starten we ook in Antwerpen en Brugge.

Winst maken is niet het doel, wel meer betaalbare huurwoningen op de markt krijgen. Daar is momenteel zoveel nood aan.
Bert Van den Broele p32 33

Hoe werk Het Pandschap precies?
De eigenaar van een te renoveren woning kan contact opnemen met Het Pandschap. We bekijken dan wat we kunnen doen om het gebouw verhuurbaar te maken. Wij nemen de renovatie volledig uit handen van de eigenaar en zorgen dat alles in orde komt. Budgetvriendelijk, op maat en duurzaam.
Eens de woning opgeknapt schuiven we die door naar het sociaal verhuurkantoor dat instaat voor de verhuur. Ook daar hoeft de eigenaar niets voor te doen. Eens alles achter de rug kan de eigenaar rekenen op een vast huurinkomen.

Waarom zou je als eigenaar aankloppen bij het Pandschap?
Onze eigenaars hebben vaak een emotionele band met hun huis. Zij hebben het geërfd of gekregen en willen het eigenlijk niet verkopen. Door met Het Pandschap in zee te gaan hoeven ze zich niks van de renovatie aan te trekken. Wij ‘ontzorgen’ hen volledig, de eigenaars krijgen een stukje gemak.
Bovendien gebeurt dit goedkoper dan wanneer je met een architect in zee gaat. Voor de financiering zoeken we een oplossing op maat.

Een huis is ook een goede belegging. Geld op de bank brengt niet op. Een huis laten leegstaan evenmin.
En heel waardevol: je helpt op deze manier mee aan een woonoplossing voor de kwetsbaarste mensen. Tegen een gewaarborgd huurinkomen.

Het pandschap p32 33
Door met Het Pandschap in zee te gaan hoeven eigenaars zich niks van de renovatie aan te trekken. Wij ‘ontzorgen’ hen volledig.

Over welke huizen gaat het?
Een op te knappen pand dat je erft, het huis van je oma die naar een WZC trekt, een tweede woning die je als belegging koopt en wil verhuren… er zijn tal van mogelijkheden. De grote voorwaarde is dat het huis sociaal verhuurd wordt na de renovatie.

Het Pandschap is ontstaan in Gent maar is nu ook actief in Brugge. De coöperatieve is op zoek naar huiseigenaars met leegstaande of te renoveren panden. In ruil krijg je een zorgeloze en sociale toekomst voor je pand!

Datum bericht do 24 februari '22