Duurzaamheid

Klimax wordt Brugges eerste klimaatfestival

KLIMAX is een gloednieuw Brugs klimaatfestival. Meer dan 20 partners slaan de handen in elkaar en serveren van 1 tot 15 oktober een divers aanbod activiteiten voor en over het klimaat. Autodelen, eerlijke mode, stadslandbouw, warmtepompen, voedselteams, een woon-speeddate, geveltuinen, repair café, een heuse klimaatperformance... Twee weken lang bulkt KLIMAX van lokale eco-initiatieven, workshops, expo's, bezoeken en lezingen. Geen ver-van-mijn-bed show, wel een festival vol praktische tips, direct inzetbaar in het dagelijkse leven. 

Klimax andere toepassingen

Verschillende partners werken mee aan dit festival, maar treden onder een gezamenlijke noemer naar buiten. Avansa Brugge en Grootouders voor het Klimaat uit de regio Brugge zijn de trekkers van dit initiatief.

De doelstelling is duidelijk, zegt Lobke Vermeire, coördinator van KLIMAX:
Er worden in Brugge al heel wat initiatieven genomen rond duurzaamheid en klimaat. Wij willen een forum bieden aan bestaande initiatieven en organisaties ook aansporen om rond dit thema te werken.Vijftien dagen lang kun je je als Bruggeling op verschillende locaties in de stad onderdompelen in het klimaatthema. Dat kan een gesprek zijn, maar net zo goed een kinderactiviteit, een film, een voorstelling, tentoonstelling of een lezing. De activiteiten gaan over klimaat, CO2-reductie, biodiversiteit, klimaatadaptatie… en staan open voor iedereen. Ze zijn informerend, wervend, maar bieden ook een kritische blik.

Wat is de precieze inbreng van Avansa?
Avansa en de Grootouders voor het Klimaat, bundelen de voorstellen en zorgen voor een evenwichtig programma en een mooie communicatiecampagne: via een gezamenlijke folder, een website en een facebook-pagina. Zo krijgen alle partners een breder kanaal en spreken ze ook een ander publiek aan.
We proberen om de drempel om deel te nemen zo laag mogelijk te houden. Onze bedoeling is om deze periode als vaste ‘klimaatperiode’ te claimen en er een jaarlijkse campagne van te maken.

‘Brugge geeft in Brug 7 van haar klimaatplan aan dat ze alle Bruggelingen mee wil in dit klimaatverhaal, ook de meest kwetsbaren. Dus waarom niet samenwerken met het middenveld en het bereik aanzienlijk vergroten?
Lobke Vermeire

Wat is de meerwaarde voor de stad?
Deze tweeweekse is een ‘megafoon’ voor klimaatinitiatieven die nu al genomen worden, maar soms (net) niet door het brede publiek opgepikt worden. Door nieuwe en lopende projecten onder de aandacht te brengen, versterken we het netwerk tussen Bruggelingen en organisaties die mee de Brugse klimaatdoelen helpen realiseren. Alleen door samen te werken (middenveld, bedrijven, scholen… maar ook stadsdiensten) zullen we de gestelde doelen voor Brugge kunnen halen.
‘Brugge geeft in Brug 7 van haar klimaatplan aan dat ze alle Bruggelingen mee wil in dit klimaatverhaal, ook de meest kwetsbaren. Dus waarom niet samenwerken met het middenveld en die slaagkans en het bereik aanzienlijk vergroten? Er is ook de concrete doelstelling van de Stad om een jaarlijks klimaatevent te organiseren. Met Klimax Brugge kunnen we mee invulling geven aan deze doelstelling.

Alle info en het volledige programma vind je op www.klimaxbrugge.be

KLIMAX Brugge is een project van onder meer Grootouders voor het klimaat Brugge, Avansa regio Brugge, Cultuurcentrum Brugge, Autodelen.net, COSH!, Voedselteam Brugge, huisvandeMens, Lumière, Masereelfonds Brugge, Climate Express, 11.11.11, Gezinsbond, Brugs Food Lab, Kopje Zwam, Snuffel Hostel, KlimaatContact, Ecoliving, De Republiek, Regionaal Landschap, Houtland & Polders, Kringwinkel 't Rad, Bisdom Brugge, Coopstroom, Samenhuizen Brugge.

Datum bericht di 20 september '22