Diversiteit

Leren fietsen boomt

Een nuttige en eenvoudige activiteit in de buitenlucht: dat is wat veel organisatoren en verenigingen zoeken. Een fietscursus voor volwassenen past perfect in dit plaatje. Avansa Brugge maakt er graag samen met jouw vereniging of gemeente werk van.

IMG 20190504 111007589

Niet iedereen leerde fietsen als kind. Een groep volwassenen heeft die vaardigheid niet onder de knie. Vaak zijn dit dames met een migratie-achtergrond. Afhankelijk zijn van anderen om ergens te geraken, je kroost naar school brengen, naar het werk gaan, boodschappen doen... Niet kunnen fietsen is knap lastig in sommige situaties. In onze fietscursus leer je fietsen, maar er gebeurt meer. Want uiteindelijk is fietsen een middel om uit je isolement te geraken en mobieler te zijn. Bovendien dragen we bij aan de integratie van de deelnemers door hen een informele oefenkans Nederlands aan te bieden en hun netwerk te vergroten.

Brugge

In Brugge loopt al bijna twintig jaar een fietscursus. Een grote en sterke ploeg vrijwilligers zorgt voor de begeleiding, ondersteund door Roza Delva, freelancer van Avansa. Ondertussen lopen vier reeksen van acht sessies, twee in de lente en twee in augustus-oktober. Viva-SVV, Avansa en de stedelijke Diversiteitsdienst zijn de steunende partners.

De formule in Brugge werkt, dat bewijzen we al vele jaren. Daarom zetten we nog een stap vooruit. We spiegelen ons aan het mooi uitgewerkte aanbod van de Leuvense fietsschool en de Antwerpse fietsschool. Zij hebben een professionele omkadering en een voorraad oefenfietsen die ze overal in de stad kunnen inzetten. Ze doorlopen drie stappen:
- eerst de basisvaardigheden oefenen,
- dan niet alleen in een afgeschermde omgeving maar ook in de openbare ruimte fietsen,
- en tot slot volop door de stad leren fietsen.
Als we mogen dromen, dan nemen we die opbouw en het professionele kader over, en maken we er een intergemeentelijk verhaal van. We hopen dat de stad Brugge hier het voortouw neemt.

Tegelijk groeit bij een aantal diensten en organisatoren in de regio de interesse om ook een fiets-initiatief te starten. De nood bestaat en de doelgroep is aanwezig, bvb in Blankenberge, Knokke-Heist en Torhout (daar was de voorbije jaren al een verdienstelijk initiatief vanuit het Vrijwilligersloket van het stadsbestuur). We willen ook meer doelgroepen bereiken. Zo is Buurtsport van plan om fietslessen te geven in een OKAN-klas in Brugge.

Blankenberge

Samen met Jobkracht 10 en de Cultuurdienst in Blankenberge organiseren we vanaf 26 augustus ook in Blankenberge een reeks. Acht sessies, telkens op donderdag van 14 tot 16u. Een groep Blankenbergse vrijwilligers zet de schouders onder de reeks, Avansa Brugge is de coach.

Asielcentrum Sijsele

Ook in Sijsele gingen we aan de slag, in de zomer van 2021. We zetten er onze vrijwilligers, know-how en fietsen in om de inwoners van het Rode-Kruis asielcentrum in Sijsele te leren fietsen.

  • Fietscursus hesjes
  • 18 09 01 13
  • DSC 6062

Benieuwd? Zin om mee te doen? Meer info over initiatieven om volwassenen te leren fietsen?
Neem contact op met Baraa Khadra of Karl Duc.

Datum bericht do 15 juli '21