Diversiteit

Leren fietsen boomt

Een nuttige en eenvoudige activiteit die mensen kan empoweren: dat is wat veel organisatoren en lokale besturen zoeken. Een fietscursus voor volwassenen past perfect in dit plaatje. Avansa Brugge maakt er graag samen met jouw vereniging of gemeente werk van.

Fietscursus slot2

Empowering

Niet iedereen leerde fietsen als kind. Een groep volwassenen heeft die vaardigheid niet onder de knie. Vaak zijn dit dames met een migratie-achtergrond. Afhankelijk zijn van anderen om ergens te geraken, je kinderen naar school brengen, naar het werk gaan, boodschappen doen... Met de fiets worden die dingen een stuk eenvoudiger.

Fietsen en meer

In de fietscursus leer je fietsen, maar er gebeurt meer. Want uiteindelijk is fietsen een middel om uit je isolement te geraken en mobieler te zijn. Bovendien dragen we bij aan de integratie van de deelnemers door hen een informele oefenkans Nederlands aan te bieden en hun netwerk te vergroten. En dragen we bij aan een duurzame mobiliteit. Door de inzet van vrijwilligers is het een echt community building project. Hoe je het ook bekijkt - vanuit integratie, mobiliteit of tewerkstelling - het verandert het leven van mensen. En daar gaat het om.

  • Fietscursus hesjes
  • 18 09 01 13
  • DSC 6062

Brugge

In Brugge loopt al twintig jaar een fietscursus. Een grote en sterke ploeg vrijwilligers zorgt voor de begeleiding, ondersteund door Roza Delva, freelancer van Avansa. Ondertussen lopen vier reeksen van tien sessies, twee in de lente en twee in augustus-oktober. Viva-SVV, Avansa en de stedelijke Diversiteitsdienst zijn de steunende partners.

Blankenberge

In Blankenberge zette Avansa in 2021 en 2022 Jobkracht 10 op weg om zelf een cursus te organiseren, vanaf 2023. Een groep Blankenbergse vrijwilligers zet mee de schouders onder de reeks. Hier spreekt Jobkracht 10 mensen aan die op zoek zijn naar een job. Uit onderzoek van Mobiel 21 blijkt fietsen immers een niet te verwaarlozen hulp te zijn bij het vinden en houden van werk: kunnen fietsen vermindert de werkloosheidsduur met twee maanden.

Knokke-Heist

Met een dosis inspiratie en adves zette Avansa in 2021 de gemeente (vrijwilligerscoach, cultuurdienst, sportdienst) op weg om ook in Knokke-Heist een fietscursus te organiseren.

Maar ook in andere gemeenten

Tegelijk groeit de belangstelling bij nog enkele lokale besturen in de regio. Bovenlokale samenwerking lijkt ons hier de weg die we op moeten. We zoeken een manier om in nog meer gemeenten aan de slag te kunnen gaan en om de begeleiding verder te professionaliseren. Omdat we voelen dat het nodig is!

IMG 20190504 111007589

Benieuwd? Zin om mee te doen? Meer info over initiatieven om volwassenen te leren fietsen?
Neem contact op met Baraa Khadra of Karl Duc.

Datum bericht do 15 juli '21