Diversiteit

Leren fietsen boomt

Een nuttige en eenvoudige activiteit in de buitenlucht: dat is wat veel organisatoren en verenigingen zoeken. Een fietscursus voor volwassenen past perfect in dit plaatje. Avansa Brugge maakt er graag samen met jouw vereniging of gemeente werk van.

IMG 20190504 111007589

Niet iedereen leerde fietsen als kind. Een groep volwassenen heeft die vaardigheid niet onder de knie. Vaak zijn dit dames met een migratie-achtergrond. Afhankelijk zijn van anderen om ergens te geraken, je kinderen naar school brengen, naar het werk gaan, boodschappen doen... Met de fiets worden die dingen een stuk eenvoudiger.
In de fietscursus leer je fietsen, maar er gebeurt meer. Want uiteindelijk is fietsen een middel om uit je isolement te geraken en mobieler te zijn. Bovendien dragen we bij aan de integratie van de deelnemers door hen een informele oefenkans Nederlands aan te bieden en hun netwerk te vergroten.

In Brugge

In Brugge loopt al bijna twintig jaar een fietscursus. Een grote en sterke ploeg vrijwilligers zorgt voor de begeleiding, ondersteund door Roza Delva, freelancer van Avansa. Ondertussen lopen vier reeksen van acht sessies, twee in de lente en twee in augustus-oktober. Viva-SVV, Avansa en de stedelijke Diversiteitsdienst zijn de steunende partners.

Maar ook in andere gemeenten

Tegelijk groeit bij een aantal lokale besturen in de regio de interesse om ook een fiets-initiatief te starten. De nood bestaat en de doelgroep is aanwezig, onder meer in Blankenberge, Knokke-Heist en Torhout (daar was de voorbije jaren al een verdienstelijk initiatief vanuit het Vrijwilligersloket van het stadsbestuur). We willen ook meer doelgroepen bereiken (OKAN-jongeren, bijvoorbeeld).

In het najaar van 2022 gaan we op vraag van het burgemeestersoverleg van de regio na of er interesse is om de krachten te bundelen. We spiegelen ons daarbij aan wat onder meer de Leuvense Fietsschool bereikt heeft. Een aantal zaken worden wellicht beter en efficiënter als ze bovenlokaal worden ondersteund of georganiseerd: ontwikkelen van materiaal, uitwisselen van good practices, ondersteuning en vorming voor vrijwilligers, aankoop van fietsen...

Blankenberge

Samen met Jobkracht 10 en de Cultuurdienst in Blankenberge organiseerden we in 2021 en 2022 ook in Blankenberge een reeks. Acht sessies, telkens op donderdag van 14 tot 16u. Een groep Blankenbergse vrijwilligers zet de schouders onder de reeks, Avansa is de coach.

Knokke-Heist

Ook in Knokke organiseerde het cultuurcentrum een cursus, met de hulp van de vrijwilligerscoach, in het najaar van 2022.

Rode Kruis Opvangcentrum Sijsele

Ook in Sijsele gingen we aan de slag, in de zomer van 2021. We zetten er onze vrijwilligers, know-how en fietsen in om de inwoners van het Rode-Kruis asielcentrum in Sijsele te leren fietsen.

  • Fietscursus hesjes
  • 18 09 01 13
  • DSC 6062

Benieuwd? Zin om mee te doen? Meer info over initiatieven om volwassenen te leren fietsen?
Neem contact op met Baraa Khadra of Karl Duc.

Datum bericht do 15 juli '21