Diversiteit

Leren fietsen boomt

Een nuttige en eenvoudige activiteit in de buitenlucht: dat is wat veel organisatoren en verenigingen zoeken. Een fietscursus voor volwassenen past perfect in dit plaatje. Avansa Brugge maakt er graag samen met jouw vereniging of gemeente werk van.

IMG 20190504 111007589

Niet iedereen leerde fietsen als kind. Een groep volwassenen heeft die vaardigheid niet onder de knie. Vaak zijn dit dames met een migratie-achtergrond. Kinderen naar school brengen, naar het werk gaan, afhankelijk zijn van anderen om ergens te geraken... Niet kunnen fietsen is knap lastig in sommige situaties. In onze fietscursus leer je fietsen, maar er gebeurt meer. Want uiteindelijk is fietsen een middel om uit je isolement te geraken en mobieler te zijn. Bovendien dragen we bij aan de integratie van de deelnemers door hen een informele oefenkans Nederlands aan te bieden en hun netwerk te vergroten.

Brugge

In Brugge loopt al bijna twintig jaar een fietscursus. Een grote en sterke ploeg vrijwilligers zorgt voor de begeleiding, ondersteund door Roza Delva, freelancer van Avansa. Ondertussen lopen vier reeksen van acht sessies, twee in de lente en twee in augustus-oktober. Viva-SVV, Avansa en de stedelijke Diversiteitsdienst zijn de steunende partners.

De formule in Brugge werkt, dat bewijzen we al vele jaren. Daarom zetten we nog een stap vooruit. We spiegelen ons aan het mooi uitgewerkte pakket van de Antwerpse fietsschool. De Antwerpse fietsschool heeft een professionele omkadering en een voorraad oefenfietsen die ze overal in de stad kunnen inzetten. Ze werken modulair, in drie stappen:
- basisvaardigheden oefenen
- van een veilige omgeving naar het fietspad
- volop door de stad leren fietsen
Als we mogen dromen, dan nemen we die modulaire opbouw en het professionele kader over, en maken we er een intergemeentelijk verhaal van.

Tegelijk groeit bij een aantal diensten en organisatoren in de regio de interesse om ook een fiets-initiatief te starten. Onze ervaringen in Brugge en de bevolkingscijfers leren dat de nood bestaat en dat de doelgroep aanwezig is, ook in andere gemeenten, zoals Blankenberge, Knokke-Heist en Torhout (daar was de voorbije jaren al een verdienstelijk initiatief vanuit het Vrijwilligersloket van het stadsbestuur).

Blankenberge

Er lopen contacten met Jobkracht 10 en de Cultuurdienst in Blankenberge om vanaf eind augustus een reeks in Blankenberge te organiseren. Acht sessies, met goede oefenfietsen, in nauwe samenwerking met het stadsbestuur. Een groep Blankenbergse vrijwilligers zet de schouders onder de reeks en wordt gecoacht door Avansa Brugge.
Benieuwd? Zodra daar meer nieuws over is, lees je het bij Avansa en het stadsbestuur Blankenberge.

Asielcentrum Sijsele?

We spelen bovendien met het idee om onze vrijwilligers en fietsen in te zetten in het Rode-Kruis asielcentrum in Sijsele.
Ook over dit plan houden we je met plezier op de hoogte!

  • Fietscursus hesjes
  • 18 09 01 13
  • DSC 6062

Wil je meer weten over de initiatieven om volwassenen te leren fietsen? Neem contact op met Baraa Khadra of Karl Duc.

Datum bericht vrijdag 30 april 2021