Reageren op racisme

Avansa heeft een workshop 'React to racism - omstaanderstraining' klaar. Daarmee spelen we in op het 'Plan samenleven' van de Vlaamse regering.

Reaageren racisme foto

Met het ‘Plan Samenleven’ wil de Vlaamse overheid lokale besturen ondersteunen om samenleven in diversiteit te bevorderen. Een eerste oproep is al gepasseerd, een tweede komt eraan.

Samenwerken met meerdere gemeenten is de boodschap, om aan de minimale drempels te komen.


Ook voor Avansa is samenleven en diversiteit een speerpunt. We staan lokale besturen bij met raad en daad, met vele projecten, groot en klein: een fietscursus voor volwassenen, ontmoetingsactiviteiten in het kader van 'Allemaal Mensen Brugge', een cursus over Arabische cultuur, SamenLezen voor anderstaligen...

Samen met Orbit vzw en met de andere Avansa-centra in Vlaanderen, hebben we een workshop 'React to racism' uitgewerkt. Daarmee bieden we een concrete invulling van 'Actie 17 - Opleiden in omstaandersprincipe' uit het Plan Samenleven.

De workshop bestaat uit twee sessies, waarin we met een groep nagaan hoe je racisme herkent en hoe je er gepast kan op reageren. Er is niet alleen openlijk en duidelijk racisme, er is ook subtiele of onbedoelde discriminatie.
Je kan op veel manieren op reageren: van heel actief en direct tot rustig en indirect. Wat je ook doet, je tussenkomst zal een verschil maken voor de persoon die geviseerd wordt.

Niets doen is geen optie meer.

Wil je de workshop ook in jouw gemeente of vereniging organiseren?
Neem contact op met Avansa (Karl Duc), op 050 33 01 12 of karl.duc@avansa-brugge.be

Datum bericht wo 1 maart '23