Samenleven betekent ontmoeten, samenwerken en elkaar verstaan. Maar wat als dat laatste niet altijd vanzelfsprekend is? Wat als taal, gewoontes of onuitgesproken verwachtingen in de weg staan? Hoe ontstaan misverstanden, en vooral: hoe kunnen we ze overbruggen? Tweesprong presenteert een nieuw inspringtheater waarin we de dynamiek verkennen van samenleven in diversiteit.
Steden zijn kruispunten van culturen, plekken waar verschillende sociale werelden elkaar raken. Soms leidt dit tot ontmoeting en verbinding, maar even vaak blijven gesprekken oppervlakkig of beladen met onbegrip. We wonen steeds dichter op elkaar, maar toch wordt de sociale afstand tussen mensen groter. Echt samenleven betekent zoveel meer.
Wat is een inspringtheater?
Een inspringtheater is een interactieve vorm van theater waarbij het publiek niet alleen toekijkt, maar ook deelneemt. Inspringtheater is een geknipte methodiek om je onder te dompelen in het thema ‘samenleven in diversiteit’, een thema dat ons allemaal raakt.
De voorstelling begint met korte scènes waarin situaties worden uitgebeeld die herkenbaar en soms confronterend zijn. De acteurs spelen deze scènes eerst zonder inmenging van het publiek, vaak volgens een worstcasescenario waarbij communicatie misloopt en het misverstand niet wordt opgelost. Maar daarna gebeurt er iets bijzonders: de scène wordt opnieuw gespeeld, en nu krijgt het publiek de kans om in te grijpen. Door een rol over te nemen of een andere aanpak voor te stellen, kan het verhaal een nieuwe wending krijgen.
De kracht van inspringtheater zit in de interactie. Er is geen podium en geen scheiding tussen spelers en publiek. Iedereen staat op gelijke hoogte. Er zijn geen spots, enkel het zaallicht. Geen drempels. Enkel een gedeelde ruimte waarin we samen op zoek gaan naar meer begrip. De voorstelling duurt zo’n twee uur, waarvan het voorbereide script slechts een half uur beslaat. De inbreng van het publiek levert de rest. Door samen verschillende scenario’s uit te proberen, ontdekken we welke keuzes leiden tot meer verbinding.
Stap binnen in het verhaal. Spring mee in de dialoog. Samen schrijven we een toekomst met meer begrip.
Waarom dit thema?
Diversiteit is een realiteit. Onze samenleving is een mozaïek van talen, culturen en achtergronden. Maar écht samenleven vraagt meer dan enkel naast elkaar bestaan. Het vraagt luisteren, nieuwsgierigheid en de bereidheid om misverstanden te onderzoeken in plaats van ze te laten groeien. Toch is dat niet altijd eenvoudig. Iedereen bekijkt de wereld door een eigen lens, gevormd door opvoeding, taal en cultuur. Wat voor de één vanzelfsprekend is, kan voor de ander onbegrijpelijk zijn.
Dit inspringtheater biedt een veilige ruimte om die dynamiek te verkennen. Samen onderzoeken we hoe kleine gebaren een groot verschil kunnen maken. Hoe een gesprek kantelt door een andere woordkeuze. Hoe je grenzen kunt aangeven zonder de ander af te stoten. We leren niet alleen over elkaar, maar ook over onszelf.
Benieuwd?
Kom kijken en - wie weet - inspringen!
De voorstelling gaat in première op maandag 2 juni om 19u30 in het Avansahuis.
Iedereen is welkom, of je nu nieuw bent in België of hier al je hele leven woont, jouw inbreng maakt het verschil. Je hoeft geen acteur te zijn, enkel bereid om mee te denken, te voelen en misschien zelfs te spelen.
Mee organiseren?
Werk je voor een organisatie, cultuurcentrum, vereniging...? Dan kan je dit boeiend actuele inspringtheater ook op jouw programma zetten en voor jouw publiek organiseren.
Heb je interesse? Neem contact op met Lucas: 2sprong.inspringtheater@gmail.com of 0494 34 45 19