STADSFESTIVAL BELMUNDO: 18 – 29 mei 2023

In mei palmt het stadsfestival Belmundo de wijk rond de Brugse schouwburg in. Een plek waar het ooit krioelde van wereldreizigers en internationale handelaars, waar goederen maar ook taal en kunst druk uitgewisseld werden.

Belmundo p 10

Belmundo wil deze vibe weer oppikken en door de wijk laten waaien. Tal van culturen en smaakmakers van binnen en buiten de stad komen samen voor de creatieve explosie die Belmundo heet. Wees welkom!

Sara Colpaert (Cultuurcentrum Brugge) vertelt wat je mag verwachten.

Avansa: Belmundo klinkt heerlijk zuiders. Wat is Belmundo precies?
Sara: Belmundo is een festival rond muziek, kunst, maatschappij en de wereld, waarbij beleving en ontmoeting centraal staan. Organisaties en mensen van allerlei slag en diverse culturen voorzien samen een mooi programma in de buurt rond de Koninklijke Stadsschouwburg.

Avansa: Een festival van de stad maar met de blik op de wereld. Vanwaar deze keuze?
Sara: We spiegelen ons aan de culturele dynamiek die in de middeleeuwen in de buurt van de Schouwburg aanwezig was. Een plek waar ooit schepen aanmeerden met reizigers uit de hele wereld. Ook vandaag is deze buurt een creatieve hotspot met invloeden van overal ter wereld. Tijdens het festival willen we in diezelfde buurt verschillende culturen uit de stad samenbrengen en zo opnieuw (inter)nationale, creatieve vibes door het kwartier sturen.

Tijdens het festival willen we in diezelfde buurt verschillende culturen uit de stad samenbrengen en zo opnieuw (inter)nationale, creatieve vibes door het kwartier sturen.
Sara Colpaert

vansa: Wat is het verschil met vorige edities van Belmundo?
Het grote verschil is dat we Belmundo deze keer niet alleen in elkaar gebokst hebben. Vanaf de eerste brainstorm zaten we samen met verschillende mensen en organisaties. Dit zorgde voor frisse ideeën en andere invalshoeken. Het resultaat is een boeiend programma met ruimte voor nieuwe initiatieven.

Avansa: Wat is de bijdrage van de partners, zoals Avansa?
De partners zorgen voor meer beleving. Als Cultuurcentrum zijn we goed in presenteren, maar we hebben minder kaas gegeten van ontmoetings- en belevingsactiviteiten. We zijn dus zijn heel blij met jullie inbreng tijdens Belmundo Express (op 20 mei), zoals de theeceremonie en het terugspeeltheater. Door een festival te maken dat gedragen wordt door diverse partners, hopen we ook een breed publiek te bereiken.


Belmundo marokkaanse thee p 10

Avansa is present op het cultureel parcours ‘Belmundo Express’ op zaterdag 20 mei, in en om de Sint-Jakobsstraat.

Volledig programma op belmundo23.be (online vanaf 1 april)

Terugspeeltheater belmundo p10
Datum bericht ma 27 februari '23