Struikelstenen Brugge: wil jij een steentje bijdragen?

Een struikelsteen is een kassei met een messing naamplaatje dat op het trottoir geplaatst wordt, bij de woonplaats van iemand die door het naziregime werd vervolgd. In Brugge werd in 2022 een eerste Struikelsteen geplaatst. De werkgroep 'Struikelstenen Brugge' wil in het najaar van 2023 en de daaropvolgende jaren op regelmatige basis gedenkstenen plaatsen en organiseert daarom een crowdfunding.

Naar het idee van de Duitse Kunstenaar Gunter Demnig zijn verspreid over Europa reeds tienduizenden Stolpersteinen te vinden. Door hun kleur en lichtweerkaatsing trekken de stenen de aandacht van voorbijgangers. Om de tekst te kunnen lezen, moet je door de knieën en het hoofd buigen. Je struikelt niet letterlijk, maar symbolisch over de steen. In het najaar van 2022 werd in Brugge de eerste Struikelsteen geplaatst ter ere van Mathieu Hinnoul, een 17-jarige verzetsstrijder die werd gedeporteerd en uiteindelijk stierf van ontbering.

Struikelstenen

Het verhaal van Mathieu is helaas geen alleenstaand geval. In onderstaande video doet Annemie Pollet het verhaal van haar grootvader Leon Pollet. Leon was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Via zijn werk bij de Regie voor Telegraaf en Telefoon (Proximus) luisterde hij Duitsers af. Leon werd verklikt en gearresteerd. Hij werd naar verschillende gevangenissen en kampen gestuurd. In 1944 stierf hij van ontbering in het concentratiekamp Gross-Strehlitz.

"Mijn oma en papa hebben er alles aan gedaan om de stoffelijke resten van mijn opa naar België over te brengen. Zonder resultaat. De kans is erg klein dat dit ooit nog lukt. Een struikelsteen zou mijn opa symbolisch terug thuis brengen."


In het najaar van 2023, en de jaren die volgen, zullen er geregeld nieuwe stenen geplaatst worden. Aan zet is de werkgroep 'Struikelstenen Brugge'. Het gaat om een onafhankelijke, pluralistische groep mensen die de herinneringen aan de slachtoffers van het fascisme -waaronder verzetsmensen, joden en Roma- levendig houden. Suggesties voor Struikelstenen worden bezorgd aan de werkgroep. Na het inwinnen van advies beslist de werkgroep welke stenen er geplaatst worden.

Wil jij een steentje bijdragen? Dan kan je, als individu of vereniging, een bijdrage schenken. Elke schenking -klein of groot- is welkom op het rekeningnummer BE52 8917 5406 8209 (Avansa Regio Brugge) met vermelding "Crowdfunding Struikelstenen". Om een idee te geven, een struikelsteen en plaatsing kost €132.

Disclaimer: Struikelstenen zijn een community project. De werkgroep beslist autonoom over de plaatsing van een Struikelsteen. We laten ons daarbij adviseren door o.m. het Brugse stadsarchief. We overleggen met de stichting Stolpersteine van initiatiefnemer Günter Demnig, met de familieleden van slachtoffers en de huidige bewoners van een huis. Het doen van een schenking is noch een voorwaarde noch een garantie om een Struikelsteen te plaatsen op een locatie.

Datum bericht wo 3 mei '23