Stuur je toekomst. Fawzy vertelt.

Mobiliteit is een basisrecht. Mensen die ‘er niet geraken’ botsen op veel drempels: de kinderen naar school brengen, naar de dokter gaan, familie bezoeken...en heel belangrijk: een job vinden. Een gebrek aan mobiliteit treft vooral mensen die geen rijbewijs hebben. Geen rijbewijs betekent een pak minder jobkansen.

Rijbuddy3

Om mensen in vervoersarmoede een eerlijke kans op duurzame tewerkstelling te geven, starten Avansa Brugge en Werkkracht 10 het project Stuur je toekomst. Dit project focust op mensen met een migratieachtergrond, mensen in armoede, senioren en alleenstaanden. Samen met een rijbuddy doen zij de nodige rij-ervaring op om met succes hun rijbewijs te halen. Je zorgt als zelf voor een oefen-auto.

Fawzy is een man uit Irak en woont al vier jaar in België. Hij spreekt goed Nederlands en is opzoek naar een job. Uit eigen ervaring weet hij hoe belangrijk en nodig een rijbewijs is.

Foto fawzy

Waarom is het belangrijk voor jou om je rijbewijs te halen?
Ik zoek werk. Ik ben al een paar keer langs geweest bij een interimkantoor. Na mijn naam vragen zij onmiddellijk of ik een rijbewijs heb. Voor veel jobs moet je kunnen autorijden. En je moet natuurlijk ook vlot op je werkplek geraken.
Ik besefte al snel hoe belangrijk het is om een rijbewijs te hebben. Ook al heb ik zelf geen auto. Soms kan je een auto gebruiken van de firma of de fabriek. Maar je hebt dan wel een rijbewijs nodig.

Ben je al geslaagd voor je theorie-examen?
Ja, en ik was ingeschreven bij een rijschool (twintig uur les). Ik heb al twee keer meegedaan met het praktijkexamen. Maar: niet geslaagd. Omdat ik niet kan oefenen. Ik heb geen auto en ik kon geen rijbegeleider vinden.

Autorijden is een fantastische vaardigheid: het geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, wanneer je wilt. Het is ook heel belangrijk in de zoektocht naar een job.

Wat voor iemand zoek je?
Iemand met een groot hart en veel geduld. Iemand die wat tijd kan vrijmaken op een weekend of ‘s avonds om samen met mij te oefenen. En met een rijbewijs natuurlijk (lacht).

GEZOCHT: RIJBUDDIES

Voor
het project ‘Stuur je toekomst’ zoeken we rijbuddies.
Heb jij een rijbewijs?
Een goede kennis van de wegcode?
Een beetje tijd?
Rij je al acht jaar zonder zware overtredingen?

Word rijbuddy! Je helpt onze kandidaten oefenen. Samen maken jullie ritjes in een auto die je voor dit project kan gebruiken. De kandidaten hebben al 20 uur rijschool gevolgd maar zijn niet klaar voor het praktijkexamen. Wat ontbreekt is oefening. Help jij daarbij?

Voor alle vragen en info: Baraa Khadra – baraa.khadra@avansa-brugge.be


Datum bericht do 25 augustus '22