Community

Stuur je toekomst - Rijbuddy's stevig op koers

‘Stuur je toekomst’ geeft mensen de kans om extra te oefenen voor het praktisch rijexamen. Ze doen dit met de hulp van ervaren vrijwilligers: Rijbuddy’s. Die gaan mee de baan op en geven tijd en advies om anderen op weg te helpen naar een rijbewijs.

Rijbuddies CL 3

Samen de baan op
Dit project van Avansa en Werkkracht 10 gaat z’n tweede jaar in. Tot nu kregen al 43 mensen rijles van een buddy. Wanneer ze in het traject stappen, hebben de kandidaten allemaal hun theoretisch examen én een voorlopig rijbewijs (na 20 uur rijschool) op zak. Zo kunnen ze al alleen met de auto rond rijden.

Wat de kandidaten nog nodig hebben is meer rijervaring. Extra oefening langs knelpunten, typische examen-baantjes, wisselende snelheidszones en andere verkeerssituaties, ter voorbereiding van het praktisch rijexamen. Denk aan een vader of moeder die na de werkuren nog wat met dochter of zoon gaat rijden.

Alleen: de meeste nieuwkomers in dit project missen hier een ouder of ander familielid die hen kan helpen. Het netwerk ontbreekt.

Jan en Safi
Op een druilerige maandag spreken we af met Safi en Jan. Ze passeren voor een babbel langs het Avansahuis, een stop tijdens een zoveelste oefenrit.
Volgende week legt Safi voor de eerste keer zijn praktisch rijexamen af.

Rijbuddies CL 2

Dag Jan en Safi. Hoe zijn jullie bij het project ‘Stuur je toekomst’ terechtgekomen?

Jan: Een tijd geleden leerde ik Avansa kennen via een vriend. Samen volgden we een reeks kookworkshops, met recepten uit de wereldkeuken. Leuk en hartverwarmend. En ik voelde meteen dat Avansa een verbindende plek is, met veel zinvolle activiteiten en projecten.
Ik werk in de verzekeringssector en mijn kinderen zijn het huis uit. Ik doe al vrijwilligerswerk, voor Wonderwijs (school voor buitengewoon lager onderwijs) waar ik de dieren verzorg. Er kon nog wel iets bij. Ik ben op eigen houtje gaan kijken op de website van Avansa en botste op de Rijbuddy’s. Ik heb niet getwijfeld. En zo zit ik samen met Safi in de auto!

Safi: Ik ben Safi en kom uit Afghanistan. Ik woon intussen al bijna vijf jaar in België maar heb mijn hele familie achter moeten laten. Ik woon in het centrum van Brugge en heb een Nederlandse vriendin. Ik werk in het ziekenhuis van Knokke. Ik heb een voorlopig rijbewijs en rij elke dag met de auto naar het werk.

Ik wil mijn rijbewijs halen maar heb toch nog wat hulp nodig, ook na twintig uur rijschool. Een vriend heeft zijn rijbewijs gehaald na het traject met de Rijbuddy’s en raadde me aan om contact te nemen met Avansa. Intussen heb ik al veel geleerd.
Jan gaat ook mee als begeleider tijdens het examen. Ik ben blij dat hij dit allemaal doet.

Ik wil mijn rijbewijs halen maar heb toch nog wat hulp nodig. Een vriend haalde zijn rijbewijs met de hulp van een buddy en raadde me aan om contact te nemen met Avansa.
Safi

Waarom vind je het zo belangrijk om met de wagen te kunnen rijden, Safi?

Safi: Zonder rijbewijs zijn veel dingen niet mogelijk. Vlot op mijn werk geraken bijvoorbeeld. En stel dat ik ooit een andere job zoek, dan is een rijbewijs een pluspunt. Zodra ik een ‘echt’ rijbewijs heb, kan ik ook vrienden meenemen in de auto of collega’s een lift geven naar het werk.

Jan, waarom ben jij Rijbuddy?

Jan: Ik ben een sociaal iemand, ik help graag mensen. Ik heb het goed en wil graag iets terug doen voor de samenleving. Mijn vrouw geeft Nederlands aan anderstaligen in het SNT. Ik leerde mijn drie kinderen zelf rijden, met veel plezier. Mijn kinderen zijn nu het huis uit en ik heb dus wat meer tijd.

Die tijd geef ik graag aan Safi, van ganser harte. Het is niet gemakkelijk om in Brugge je rijbewijs te halen. Iemand die naast je zit en helpt bij specifieke verkeerssituaties, dat is echt nodig. We oefenen samen manoeuvers, maar ook woordenschat. Richtingaanwijzers, ruitenwissers, versnellingspook, ruitenontdooier… het zijn moeilijke woorden maar je moet ze wel kennen voor het examen.

Het is niet gemakkelijk om in Brugge je rijbewijs te halen. Iemand die naast je zit en helpt bij specifieke verkeerssituaties, dat is echt nodig.
Jan

Krijgen je als Rijbuddy zelf ook genoeg ondersteuning?

Jan: Francis Vandenbroucke coördineert dit project voor Avansa en hij doet dat heel goed. We kregen een duidelijk draaiboek mee en onlangs zijn we met alle Rijbuddy’s samengekomen o.l.v. Francis en Avansa. We wisselden ervaringen uit en kregen nuttige tips. Bvb: gsm’s afzetten tijdens het examen zodat de concentratie niet verstoord wordt.
Ook dat we moeten gaan rijden op plekken waar het examen doorgaat, in Sint-Pieters, Sint-Jozef, de binnenstad. Er zijn daar veel fietsstraten, zone 30… Niet gemakkelijk.

Safi, hoe lang ben je al bezig met Rijbuddy Jan?

Safi: Sinds februari van dit jaar. Ik rij graag en we oefenen vaak. Het gaat vlot en ik ben heel gemotiveerd om mijn rijbewijs te halen. Volgende week doe ik een poging. Ik heb wat stress en ben heel blij dat Jan erbij zal zijn. Dat stelt me wat gerust.

Heel veel succes en laat iets weten!

nvdr: Safi slaagde helaas niet bij zijn eerste poging. Hij oefent naarstig verder, samen met Jan.

De Rijbuddy’s in cijfers & feiten

  • Tot nu werden 43 mensen begeleid binnen ‘Stuur je toekomst’

  • We kunnen momenteel rekenen op 20 Rijbuddy’s

  • Op dit moment zitten 14 mensen in een lopend begeleidingstraject

  • Zij hebben meestal een voorlopig rijbewijs en een eigen wagen.

  • Enkelen hebben al een rijbewijs gehaald in hun land van herkomst. Zij vragen dan hulp om te wennen aan nieuwe regels, bvb rechts rijden.

  • In de voorbije twee jaar werden binnen het project 47 praktische rijexamens afgelegd, waarvan 16 met succes. Dit komt neer op bijna drie pogingen vooraleer een kandidaat slaagt. Dit is vergelijkbaar met het slaagpercentage van nieuwkomers die kunnen oefenen met hun (groot)ouders.

Oproep
We willen onze poule van Rijbuddy’s uitbreiden.
Heb je wat tijd en wil je graag anderen op weg helpen naar een rijbewijs?
Word dan Rijbuddy!

Graag een seintje aan Margot De Clercq (Avansa regio Brugge) - margot.de.clercq@avansa-brugge.be

Datum bericht ma 1 juli '24