TalentTuin

Wie een vreemde taal leert moet oefenen, veel oefenen. En dan liefst in gewone dagelijkse situaties, buiten de schoolse context en met verschillende mensen. Dat is wat het project TalentTuin wil doen.

Talent Tuin foto Femke Den Hollander

Nieuwkomers en Nederlandstaligen gaan in een klein groepje ecologisch tuinieren. Samen babbelen met de vingers in het groen. Een ontspannen manier om de taal te oefenen, nieuwe mensen te leren kennen en allerlei moois en lekkers te telen.
We starten dit project samen met vzw Crea Thera. Voorzitter Chris Deleu legt uit.

Dag Chris, stel je gerust even voor.
Ik ben Chris Deleu en woon in Sint-Kruis. Ik werkte 39 jaar als psycholoog en zintuigtrainer in een psychiatrische kliniek in Gent. Sinds mijn pensioen coach ik hulpverleners op vraag. Ik begeleid intervisies voor eerstelijnswerkers en teams. Ik ben ook voorzitter van Crea Thera International, een vzw die creatieve en therapeutische activiteiten organiseert (meer info: www.creathera.org).

Wat is TalentTuin?
Zoals wel meer mensen van mijn leeftijd heb ik een grote tuin, waarin ik al meer dan 40 jaar biologisch tuinier. In coronatijden genoot ik nog meer van het tuinieren dan ervoor. Ik wil dat plezier graag delen, met mensen die naar hier gevlucht zijn op zoek naar een nieuwe toekomst. Mensen die zoeken naar 'nieuwe grond onder de voeten'. Samen werken in de tuin, samen Nederlands praten… ik heb dit idee TalentTuin genoemd.

Talent Tuin
“In coronatijden genoot ik nog meer van het tuinieren dan ervoor. Ik wil dat plezier graag delen, met mensen die naar hier gevlucht zijn. Mensen die zoeken naar nieuwe grond onder de voeten.”

Hoe zie je het concreet?
Ik wil TalentTuin graag uitwerken samen met Avansa. We starten nog eind 2021, één of twee halve dagen in de week. Dat kan bvb op vrijdagnamiddag en/of zaterdagvoormiddag, liefst vier seizoenen lang. Enkele anderstalige nieuwkomers gaan samen met een Nederlandstalige vrijwilliger aan de slag in de tuin. Zo oefenen anderstaligen het Nederlands op een informele manier en leert iedereen nieuwe mensen kennen. En dat alles op een ecologische manier.

Wat wil je bereiken met dit project?
Ik wil kleinschalig beginnen: samen met twee of drie mensen die naar hier gevlucht zijn. Samen dragen we zorg voor een natuurlijke tuin. Op termijn kan dit initiatief misschien op andere plekken kiemen. Wie weet schieten andere TalentTuinen uit de grond. En zorgen we samen met heel diverse mensen voor de grote tuin, die de planeet aarde is. Deze ‘aardetuin’ lijdt zwaar onder wat wij haar de laatste decennia aandoen. Het is belangrijk dat we zorg dragen voor onze planeet, al onze talenten inzetten en nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

Wil je graag mee experimenteren? Heb je ideeën die je met ons wilt delen?
Laat iets weten: baraa.khadra@avansa-brugge.be

Datum bericht za 13 november '21