Burgerschap

Wij zijn Sint-Pieters

Zaterdag 17 oktober, 15u, in de Sint-Pietersgroenstraat te Sint-Pieters Brugge. Een man gebogen over een kruiwagen belt aan bij nummer 41. Grabbelt in zijn kruiwagen en stopt de verbaasde dame aan de deur een tandenborstel in de hand. “Voor u, madam, en voor alle inwoners van Sint-Pieters, gratis. Met de groeten van RASP!”

RASP op kermis

Op krak hetzelfde moment krijgen de inwoners van de Wilgenstraat, Tempelhof en de Berkenstraat kruiwagens met suikerwafels, WC-papier en appels aan hun deur. Een mysterieuze kruiwagenactie trapt het project RASP – Retour à Saint-Pierre – op gang.

De banlieu van Brugge
Sint-Pieters, een wat rommelige uithoek van het gezellige Brugge. Uiteen gereten door twee drukke steenwegen, een spoorweg, een industriegebied, zes versnipperde wijken. Ooit een kleine gemeente met hoeves, cafés, dorpssfeer; nu een onsamenhangende suburb met een groot aandeel sociale woningen.

Retour à Saint-Pierre
Eind 2014 lanceren Buurtwerk Sint-Pieters en Vormingplus Brugge er het sociaal-artistiek project Retour à Saint-Pierre (RASP). Sint-Pieters had een paar prikkels nodig, een klein schopje onder de kont. Het liefst op een leuke manier, niet belerend, een speels verhaal met onverwachte wendingen... en vooral: met betrokkenheid van de inwoners.
Op 6 september 2014 breekt de revolutie los. Het personage Pietje Deldycke vertelt de “échte geschiedenis” van Sint-Pieters en roept op tot een terugkeer naar het warme dorp van weleer, dat helemaal los stond van de stad Brugge. Meer dan 300 toeschouwers lopen rond met ludieke spandoeken en scanderen revolutiekreten. RASP is geboren.

Gekke prikacties
Een klein jaar later richt dit ludiek verzet een eigen 'gemeenteraad' op. Deze ondergrondse gemeenteraad bestaat uit wijkbewoners, vrijwilligers van het buurtwerk, de buurtwerker van Sint-Pieters en een medewerker van Vormingplus. Zij stippelen het verdere traject uit. Zij zullen de 'revolutie' verder in goede banen leiden.

Net door mee bruggen te slaan tussen de wijken van Sint-Pieters, leerde ik op een leuke manier mijn buurt beter kennen. Leven met elkaar & geven om elkaar... een mooi project!
Liesbet, buurtbewoner

In de maanden die volgen gebeuren rare dingen: de inwoners krijgen kruiwagens gratis voedsel aan de deur, met de groeten van RASP, een gekke RASP-kerstboom wordt door de straten gereden en iedereen mag die helpen versieren, tijdens een gratis RASP-soepbedeling danst de lokale Murga, zingt het koor een verknipt kerstlied en houdt Pietje Deldycke een warme toespraak. Ook op de jaarlijkse kermis mengt de revolutieleider zich als ietwat vreemde volksmenner tussen het volk.

Kruiwagens vol warmte
De kruiwagen is hét beeld van dit project: ruw materiaal met een warme boodschap. Iedereen mag erin grabbelen. Sint-Pieters deelt en wisselt uit, klopt aan je deur, is gul. Zes oude kruiwagens die elk een wijk van Sint-Pieters voorstellen worden in het voorjaar 2016 door 2 lokale kunstenaars letterlijk samengelast tot een kunstig beschilderd geheel. Het kunstwerk verbeeldt de verhoopte samenhang in Sint-Pieters.

Benny en sleutel
Ik ben geen thuiszitter. Onder de mensen zijn, mensen helpen... Ik moet bezig zijn. Met RASP kwam ik als handige harry goed van pas.
Benny, vrijwilliger

Republiek Belgiek
RASP sluit af met een feestelijk volksfeest in de Brugse mobiele cultuurzaal De Belgiek van 23 tot 25 september 2016. Een heel weekend staat de Belgiek in het hart van Sint-Pieters met een programma dat inwoners en lokale organisaties zelf helpen invullen: een boekenruilbeurs, volkscafé, muziekoptredens, workshops, kinderanimatie... Revolutieleider Pietje Deldycke beklimt ook twee keer het podium. In een vlammende monoloog blikt hij terug op het voorbije jaar en besluit dat liefde het belangrijkste is. De mensen van Sint-Pieter moeten elkaar graag zien. Elvis is niet veraf.

De gemeenschap Sint-Pieters?
Ontstond er na dit traject een ander Sint-Pieters? Heeft dit project een nieuwe warmte geblazen over een versnipperde wijk?
Zo ver is het niet gekomen. Daarvoor was het plan te omvattend: in ruimte én in tijd.
Maar toch heeft RASP een paar steentjes verlegd. Een harde kern inwoners en medewerkers zette zich van begin tot eind achter het project, we bouwden een mooie samenwerking op met lokale verenigingen en we bereikten een gemengd en trouw publiek.

RASP plantte ook de zaadjes voor het vervolgtraject Sint-Pieters Deelt dat alle lokale initiatieven bundelt rond delen en ruilen van goederen en diensten.
In de nasleep van RASP en Erfgoeddag 2018 vormden enkele gedreven inwoners van Sint-Pieters 'Pastorie Préférée'. Een burgerinitiatief dat de leegstaande pastorie van Sint-Pieters nieuw leven inblaast met zomerse festivals in de parochietuin, de online Sint-Pietersquiz en thematische evenementen.
Voor en door Sint-Pieters.

Meer info over de activiteiten van Pastorie Préférée: https://www.facebook.com/pasto...

Echt tof dat we een weekend lang onze eigen plek hebben, vlak in de buurt.
Inwoner Sint-Pieters
Datum bericht za 1 oktober '16