Januari 2021 - december 2025

SamenLezen in Brugge

Sterke verhalen en gedichten bereikbaar maken voor iedereen: dat is wat SamenLezen doet. Het is een bijzondere en tegelijk simpele werkvorm. De begeleider leest hardop een verhaal/gedicht voor en pauzeert doorheen de tekst. Het is in die pauzes dat we met elkaar in gesprek gaan.

Samenlezen
Donderdagnamiddag is voor mij een bijzondere namiddag. Dankzij de goede begeleiding, mooie verhalen, lekkere koffie en een fijne groep.
Een SamenLezer

Het gesprek kan alle richtingen uitgaan maar de tekst, en hoe de deelnemers de tekst beleven, blijft wel het uitgangspunt. Wat springt eruit, wat raakt je, welke beelden komen bij je op? Welke woorden werken en welke zinnen zijn onweerstaanbaar? Gedachten en emoties van personages doen je aan je eigen leven denken. De tekst werkt als spiegel voor eigen gedachten en gevoelens.

Door die met elkaar te delen, wordt het verhaal en de ervaring rijker. Samen lezen is verbindend en plezierig, je krijgt nieuwe inzichten en proeft van unieke verhalen. Het is wonderlijk hoe een sterke tekst de weg kan openen naar echte ontmoeting.

In onze SamenLeesgroep proeven de deelnemers van verhalen en gedichten. Via de teksten komen ze in verbinding met anderen en met zichzelf.
Roza Delva, begeleider SamenLeesgroepen in Sint-Jozef en Sint-Kruis


SamenLezen is een geknipte methodiek om aan inclusie te werken. Of anders gezegd, om met literatuur mensen uit heel diverse contexten te bereiken en te verbinden. Ook wie moeilijker zijn weg vindt naar boeken en teksten.

SamenLezen is gratis. Iedereen is welkom: mensen die niet (meer) lezen, die moeilijk toegang hebben tot literatuur of die gewoon willen genieten van een verhaal en een boeiend gesprek. Een SamenLeesgroep werkt zonder drempels, zonder huiswerk, zonder voorbereiding.

In de regio zijn verschillende SamenLeesgroepen actief: Sint-Jozef Brugge, Sint-Pieter Brugge, Sint-Michiels, Sint-Kruis, Assebroek, Sint-Andries, Zedelgem, Oostkamp, Knokke-Heist, Sijsele… en er komen er steeds bij.

Wil je graag mee SamenLezen? Hier vind je alle data, locaties en andere info over de SamenLeesgroepen in de Brugse regio.

In samenwerking met

  • Openbare Bibliotheek Brugge