’t Werkt is een leerecosysteem in Brugge waarin LabLand, Avansa, De Republiek en Stad Brugge de handen in elkaar slaan. Dit project streeft naar het opzetten van een duurzame leeromgeving waarin buurtbewoners worden geïnspireerd en ondersteund om samen te leren en actie te ondernemen rond het centrale thema: toekomstgericht wonen. Het doel is om bewoners, via kleinschalige acties die aansluiten bij hun leefwereld en talenten, te laten leren over oplossingen die bijdragen aan een betere woonkwaliteit, sterkere sociale verbondenheid en een gezondere leefomgeving.
Wat is een leerecosysteem?
Een leerecosysteem is een context waarin je leert vanuit interesse, passie of de wens om iets bij te dragen. Zo maken we van leren niet iets wat moet, maar iets wat we uit goesting doen. Want leren gebeurt niet enkel in een klaslokaal, maar ook in het dagelijkse leven. Denk aan je jeugdbeweging, fanfare, sportclub, dagelijkse contacten of zelfs je sociale media. In deze contexten durven we nieuwe dingen uitproberen en krijgen we zin om te leren.
Hoe doen we dit?
We zetten in op het betrekken van lokale actoren. In Brugge zijn we actief in drie wijken: Sint-Gillis, Sint-Pieters en Zeebrugge. Het leerecosysteem wordt een project van en voor de buurt, waar jong en oud de kans krijgen om hun eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen, en zo verder te groeien. Binnen ons leerecosysteem focussen we op kwalitatief en duurzaam wonen, want wonen is een basisbehoefte.
Een breed netwerk is hierbij cruciaal. In de drie wijken is een boeiende dynamiek ontstaan door de inzet van verschillende lokaal verankerde organisaties. Door de complexiteit van de uitdagingen rond toekomstgericht wonen, moeten we de krachten bundelen om echte verandering te realiseren. Samenwerken binnen een leerecosysteem betekent dat we de kennis, ervaring en het bereik van verschillende partners combineren.
Leerecosysteem in de praktijk
Ondertussen is het leerecosysteem een jaar actief. In dit eerste jaar hebben we de tijd genomen om ons netwerk uit te breiden en de verschillende buurten beter te leren kennen. Maar we zijn ook al in actie geschoten. In Zeebrugge loopt momenteel een project rond het hergebruik van materiaal uit te slopen woningen. Deze materialen worden nuttig ingezet door een klusteam, dat van de Fishbone een gezellige, tijdelijke invulling maakt. Zo wordt de Fishbone een plek van en voor de buurt.
Wil je graag meer weten? Neem contact met ons op: margot.de.clercq@avansa-brugge.be