1947: geboorte en toekomst van de huidige wereldordening

© Uitgeverij ASP

Tachtig jaar Bevrijding WOII in Vloethemveld

Start za 7 september '24
16:00 - 18:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 5
Alle tarieven

Waar Vloethemveld
Vloethemveld 11 - 13
8210 Zedelgem

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Uit de ellende en ontgoocheling van WOII groeit een nieuwe wereldordening. De naoorlogse jaren zijn het begin van de Europese integratie, het Marshallplan, de dekolonisatie, het begin van multilaterale organisaties zoals de Verenigde Naties (VN), een verdieping van de Geneefse Conventies over onder meer vluchtelingen. Deze wereldordening, die in 1947 vorm kreeg, is vandaag aan het ontrafelen. Luk Van Langenhove is (samen met Yannis Skalli-Housseini) auteur van het boek ‘De erfenis van 1947’. Hij komt vertellen over het scharnierjaar 1947 en licht toe hoe de nieuwe geopolitieke context tot stand kwam, zowel van onderuit als van bovenaf en hoe in 1947 de weersomstandigen een bepalende rol speelden. In heel dat complexe verhaal komt ook Vloethemveld aan bod en de situatie van de krijgsgevangenen die er in 1945-1946 zaten.

Praktisch

Afspraakpunt: Het Kamphuis, Vloethemveld 10a, Zedelgem. Parkeren kan op de parking P2 aan de Diksmuidse Heirweg, maar de lezing vindt plaats in het Kamphuis, op tien minuutjes wandelen. Volg vanaf de parking het kasseibaantje het domein in, en sla op het einde rechtsaf. Voor en na de activiteit kan je genieten van een drankje aan de bar van het Kamphuis en bij mooi weer voorzien we een gezellig terrasje.

Sessies

 • za 7 september '24
  16:00 - 18:00
  Vloethemveld - Default

Locatie(s)

Prijs

 • Solidariteitsprijs
  € 6
  Kies je voor de solidariteitsprijs? Dan betaal je vrijwillig een surplus en zorg je er mee voor dat onze activiteiten betaalbaar blijven voor iedereen. Een warm en solidair gebaar!
 • Standaardprijs
  € 5
 • UiTPAS kansentarief
  € 1
  Heb je een leefloon of een verhoogde tegemoetkoming? Dan kom je in aanmerking komen voor het kansentarief. Wil je alle info? Ga dan langs bij het OCMW of het Sociaal Huis in jouw buurt.

Begeleiding

Luk Van Langenhove

Luk Van Langenhove is momenteel emeritus hoogleraar aan de VUB, de universiteit waar hij…
Meer over Luk Van Langenhove

In samenwerking met

 • Vloethemveld