Luistercafé in De Huyskamer

Verlang je er wel eens naar om beluisterd te worden, zonder oordeel, zonder ongevraagd advies of oplossingen? En sta je er ook open voor om een luisterend oor voor anderen te zijn? Dan is het Luistercafé misschien wel iets voor jou. Wij gaan in gesprek met Frédéric Cotman, trainer Verbindende Communicatie en host van dienst tijdens het luistercafé op dinsdagavond 25 april.

Luistercafe2

Een luistercafé, wat mogen we ons hierbij voorstellen?

In een luistercafé krijg je in een groepje van drie de kans om te praten over iets wat je bezighoudt. Een verhaal dat in je leeft, een mooie gebeurtenis, iets waar je het moeilijk mee hebt, of gewoon iets wat je wil delen met anderen. De twee anderen luisteren naar jouw verhaal. Je wordt niet onderbroken of beoordeeld en je krijgt geen ongevraagd advies. Daardoor krijgt je verhaal ten volle erkenning. Daarna is het de beurt aan de tweede en derde persoon in het trio. Vooraf geef ik als begeleider enkele richtlijnen en wat inspiratie, en op het einde kan je nog even in de groep je ervaringen uitwisselen.

Wat is de waarde van dit concept?

Doordat je een kwartier lang de tijd krijgt voor je verhaal, kom je dichter bij de essentie van wat je bezighoudt. Het is ook helemaal oké om een stilte te laten vallen. Op die manier kan je inspiratie in jezelf vinden. Het doet ook deugd te weten dat anderen de tijd nemen om bij jouw verhaal aanwezig te zijn. Daarnaast beluister je het verhaal van de ander, en dat kan ook inspireren: dikwijls herken je er iets van jezelf in.

Waar komen we dat tegen in ons leven, dat het een kwartier lang alleen maar over mij mag gaan?
Frédéric Cotman

Is het niet bizar om je verhaal te luister te leggen bij een wildvreemde?

Dat is een bezorgdheid die ik vaak hoor. Waarom zou je iets kwetsbaars van jezelf delen met iemand die je niet kent?

Het is inderdaad belangrijk dat we samen een vertrouwelijke en veilige omgeving creëren. Voor we in trio’s opsplitsen, krijg je de tijd om te ‘landen’ en met elkaar kennis te maken. Ik geef tips voor een ondersteunende luisterhouding en ik licht de opzet van de sessie toe. Met de groep komen we tot een gedeelde intentie: je bent bereid om iets over jezelf te delen, en om te luisteren naar de ander. We bewaken ook de discretie: wat er gebeurt in het Luistercafé, blijft in het Luistercafé.

Dat je jouw persoonlijke verhaal deelt met een onbekende, kan nét erg zinvol zijn. Iemand die niets met jouw situatie te maken heeft, voelt minder de nood om een mening te geven en kan vaak meer onbevangen luisteren.

Van waar het idee om een luistercafé te organiseren?

Het concept werd uitgedacht door trainers Nonviolent Communication (= Geweldloze of Verbindende Communicatie) en wordt al enige tijd in verschillende landen over de hele wereld gebruikt. In 2020, tijdens de eerste lockdown, sloeg een groep trainers verbindende communicatie de handen in elkaar om een plek te creëren waar mensen konden ventileren over de bijzondere tijd waarin we leefden. Een online luistercafé bleek het ideale format. Maar coronacrisis of niet, mensen hebben er altijd wel deugd van om te luisteren en beluisterd te worden, dus waarom niet een luistercafé in real life?

Vanwaar het strakke format? Waarom niet gewoon gezellig babbelen met elkaar?

Natuurlijk kan een gezellige babbel ook veel deugd doen! Wat het format van het Luistercafé zo krachtig maakt, is dat je onder de oppervlakte van je verhaal kan zakken, en dat je een diepere verbinding kan ervaren, met jezelf en met de andere aanwezigen. Het kader en de richtlijnen stimuleren een andere kwaliteit van luisteren, die we in het dagelijkse leven niet vaak ervaren.


Is mijn verhaal wel de moeite waard om te vertellen?

Elk verhaal is welkom. Als het in je leeft, is het de moeite waard! Wanneer je wat meer ruimte krijgt om erover te vertellen, ontdek je vaak dat het toch meer met je doet dan je eerst besefte, en het doet deugd om dat te erkennen. Het hoeft trouwens niet alleen over moeilijke onderwerpen te gaan. Je kan ook iets delen waar je enthousiast over bent, wat je samen met anderen wil vieren. Ook dat is welkom.

Hou er wel rekening mee dat je als deelnemer ook ruimte hebt om naar anderen te luisteren. Als je merkt dat je daar geen zin in hebt, en je liever enkel beluisterd wil worden, is het belangrijk om dat voor jezelf te erkennen. Misschien is het dan een goed idee om op zoek te gaan naar iemand die er helemaal voor jou kan zijn, en niet per se zelf ook beluisterd wil worden.

Twijfel je om deel te nemen? Beschouw het als een cadeau voor jezelf. Er zijn geen verplichtingen, je kiest zelf wat je wil vertellen.
Frédéric Cotman

Een luistercafé: we hebben het uitgebreid over het luisteren gehad, wat met het café?

Het luistercafé gaat door in De Huyskamer van ’t Klokhuys (‘t Veldzicht vzw). Veldzicht werkt met de vele talenten van mensen met een beperking en staat in voor ‘zorg op maat’ in een warme, huiselijke sfeer. In hun nieuwe ontmoetingsplek De Huyskamer kan je je neerploffen in de zetel en intussen genieten van een lekker kopje koffie of thee.

Bedankt Frédéric voor de fijne babbel.

Wil jij deelnemen aan het luistercafé op 25 april? Schrijf je in via deze link.


Datum bericht vr 3 maart '23