Conflict en herstel

MAIL ART - kunst-post met gedetineerden

Dit voorjaar gaan we binnen en buiten de Brugse gevangenis aan de slag met ‘mail art’. Mail art is een kunstvorm, overgewaaid uit Amerika, waarbij kunstenaars hun werk delen via de post. Kunst via briefwisseling!

Mail art resize

Wij zetten de mail art-methode naar onze hand en gaan via kunstwerkjes in een verbindende dialoog met gedetineerden.

Hoe werkt het?
Je komt vier maandagavonden bijeen in het Avansahuis en krijgt telkens 'post' vanuit de gevangenis. Je reageert op het kunstwerkje van een gedetineerde met een kaartje dat jij artistiek bewerkt (schildert, tekent, met gemengde materialen, collages...). Daarna gaat jouw werkje naar de gevangenis. De volgende bijeenkomst krijg je opnieuw een kunst-post uit de gevangenis, dit vier sessies lang. We werken telkens rond een bepaald thema, maar je laat je fantasie de vrije loop!

Mail art geeft de gedetineerden een creatieve uitlaatklep en slaat een brug tussen de gevangenis en de samenleving.

Er kunnen tien burgers en tien gedetineerden deelnemen aan dit project. Je hoeft geen volleerd tekenaar of schilder te zijn. Zin om in dialoog te gaan via creatieve expressie is wat telt. Kunstenares Sarah Zollmarsch is je gids.

Na afloop bekijken we samen wat we met de verschillende kunstwerkjes doen. Een kleine tentoonstelling? Verdelen, inkaderen en ophangen thuis en in de cel? Op de wereld loslaten via social media? We bespreken het!

Mailart enveloppe

Je werkt telkens in het Avansahuis en gaat niet binnen in de gevangenis. Avansa en de Rode Antraciet zorgen dat de werkjes heen en weer gaan, dit hoef je zelf niet te doen. Er worden ook geen persoonlijke gegevens tussen burgers en gedetineerden uitgewisseld.

Datum bericht di 5 maart '24