Maart 2022 - december 2023

Pensionering - de overgangsjaren 2.0

Oef, eindelijk op pensioen. Geen druk en gedoe meer. Maar... hoe zalig is dat pensioen eigenlijk? Thuis zitten, schipperen tussen oude ouders en kleinkinderen, zeeën van tijd maar je bootje is stuurloos? Van deze dilemma’s en levensvragen maakt agoog en theatermaker Lucas Vandenbussche samen met gewone mensen een voorstelling 'inspringtheater'.

Inspringtheater

‘Hoe zalig is het om op pensioen te gaan…!’ verzuchten onze kinderen of jongere collega’s die moeten hollen om alles rond te krijgen. Weg werk en bomvolle agenda's en welkom zeeën van vrije tijd.
Maar... misschien ook teveel vrije tijd? En net iets te vaak alleen thuis zitten? Wat ga je doen met al die leegte? En waarvoor heb je nog centen met een klein pensioentje? En is dat stuurloos gevoel een korte overgang of zijn het de apenjaren revisited?

Van deze dilemma’s en levensvragen maken we samen met gewone mensen - ervaringsdeskundigen - een voorstelling 'inspringtheater'. Zo’n voorstelling bestaat uit korte scènes die we twee keer na elkaar spelen. De tweede keer kan een toeschouwer “stop!” roepen en inspringen om de rol van een personage te vervangen en de scène een andere wending te geven.

Het inspringtheater – ook wel forumtheater genoemd – is dus een interactieve theatervorm die we gebruiken om dilemma’s in het leven van mensen bespreekbaar te maken. Je denkt niet alleen, je voelt het ook, en je doet er iets mee, in dialoog met anderen.

Agoog en theatermaker Lucas Vandenbussche bouwde de afgelopen jaren voorstellingen op rond stress op het werk, opvoedingsperikelen, de moeilijke situatie van landbouwers, de identiteitsbeleving bij mannen. Telkens een mooie ervaring voor alle deelnemers. Iedereen kan zich kandidaat stellen, theaterervaring is niet nodig.

In de lente van 2022 is de voorbereidingsfase: gesprekken voeren, een scenario schrijven. Ondertussen liggen een aantal scènes klaar om te worden ingeoefend. De eerste opvoering komen eraan kort na nieuwjaar 2023.

“Pensionering… de Overgangsjaren 2.0” is een samenwerking tussen Avansa regio Brugge, de Brugse dienstencentra en CERA.

Ben je geïnteresseerd om mee te doen? Laat iets weten aan Avansa: karl.duc@avansa-brugge.be of 050330112

Logo cera baseline NL