Erfgoed

SamenLezen is... erfgoedverhalen delen!

Erfgoed, samenlezen, verschillende culturen, verhalen delen, taaloefenkansen... Dat zijn de prikkelende elementen die we willen mixen tot een gloednieuw project samen met de Brugse Erfgoedcel.

Testsessie klas Lieze 1

Op Erfgoeddag nestelen we ons letterlijk tussen het aanbod in Brugge en lezen samen diverse verhalen die connectie maken met het getoonde erfgoed. Daartoe starten we in februari met een driedelige opleiding Samenlezen voor anderstaligen.

Louise Vermeersch stippelt het traject mee uit. Binnen de Erfgoedcel Brugge zoekt zij o.a. inclusieve en diverse invalshoeken op, coördineert ze buurtwerkingsprojecten en de reminiscentiewerking.

20221003 Louise 1resize
Voor mij is erfgoed een middel tot verbinding en samenwerking. Erfgoed verenigt mensen met de meest diverse achtergrond en heeft zo een maatschappelijke waarde.
Louise (Erfgoedcel Brugge)

Louise, eerst even naar Erfgoeddag op 21 april 2024. Wat kan je daar al over kwijt?
Het thema is ‘THUIS’. Een veelzijdig thema waar je veel verschillende lijntjes aan kan vastknopen. Is thuis de plek waar je verblijft of ligt die vele kilometers verder? En wat maakt dat je je ergens thuis voelt? Wat betekent ‘thuis’ voor mensen die in een asielcentrum verblijven? Welk soort erfgoed heb je thuis staan? Welke ‘huisvlijt’ technieken kennen we nog? En wat met verschillende woonculturen: woonvormen zoals co-housing nu, maar ook vroeger, denk maar aan de begijntjes die als alleenstaande vrouwen in groep samen woonden.

Erfgoeddag in Brugge is een echte feestdag. Schets eens de contouren.
Het programma ligt nog niet vast. In Brugge is Erfgoeddag een forum voor grote en kleine spelers. Elk jaar vind je naast de gevestigde waarden ook éénmalige initiatieven in het bonte, brede programma. Van wandeling, lezing, bezoek, workshop, tentoonstelling tot sociaal-artistiek project. Met het thema ‘Thuis’ gaan we veel kunnen doen.

Samen met Avansa willen jullie de brug slaan tussen Erfgoeddag en een ander Brugs project: Samenlezen.

SamenLezen is een schitterend methodiek om verhalen te delen en verbindende gesprekken aan te gaan (zie onder ‘Wat is SamenLezen?’). En dus ook erfgoedverhalen of verhalen over het thema thuis. Iedereen heeft wel een erfgoedverhaal. Mensen zijn trots op hun tradities en cultuur en vertellen er graag over.

SamenLezen is een schitterend methodiek om verhalen te delen en verbindende gesprekken aan te gaan. En dus ook erfgoedverhalen of verhalen over het thema thuis.
Louise (Erfgoedcel Brugge)

Concreet: in februari-maart bieden we een gratis opleiding aan rond SamenLezen met anderstaligen.
Klopt. Het is een opleiding voor wie al een SamenLeesgroep begeleidt of voor wie daarmee wil starten. Na deze opleiding met proefmoment, kunnen de deelnemers aan de slag op Erfgoeddag.
Die dag installeren we her en der SamenLeestafels met een link naar het programma. Brugse partners die een erfgoedactiviteit organiseren, kunnen dus als host optreden voor een SamenLeesgroep met anderstaligen. We voorzien hiervoor speciaal herschreven verhalen uit de hele wereld rond het thema ‘thuis’ (op taalniveau 1.1 of 1.2 van de NT2 cursus).

Is dit een éénmalig experiment?
Het is zeker een experiment, een heel tof experiment. Als blijkt dat het werkt op Erfgoeddag, dan willen we er zeker mee verder. Want de link tussen cultureel erfgoed en het delen van verhalen is zo mooi. Veel te mooi om te laten liggen.

Testsessie klas Lieze 4

Wat is SamenLezen?
SamenLezen is een bijzondere en tegelijk simpele werkvorm. De begeleider leest hardop een
kortverhaal en een gedicht en pauzeert doorheen de tekst. In die pauzes gaat de groep met elkaar in
gesprek. Zo wordt het verhaal en de ervaring rijker. SamenLezen is verbindend en plezierig.

Wil je graag leren SamenLezen voor anderstaligen?
Schrijf je in voor de gratis opleiding!

SamenLezen voor anderstaligen
Caroline Van Holme laat je ervaren wat SamenLezen is en hoe je de methodiek gebruikt met anderstaligen en mensen met een andere etnisch-culturele achtergrond. Wie deze opleiding volgt krijgt de kans om mee te werken aan het SamenLeestraject in het kader van Erfgoeddag 2024.

Op woensdag 21 feb, 28 feb en 6 maart – van 19u30 tot 22u
in het Avansahuis – gratis, maar schrijf je wel in.

Op woensdag 20 december kan je gratis deelnemen aan een info- en proefsessie over deze opleiding.

Datum bericht do 12 oktober '23